A döntésről az MTVA tájékoztatta a közmédia érdekképviseleteit és üzemi tanácsait is hétfőn - mondta az MTI-nek kedden Szabó László, az alap kommunikációs igazgatója. A szakszervezetekkel a bejelentést követő hetedik napon kezdődhetnek meg a tárgyalások az elbocsátásokról, és a megbeszéléseknek legalább 15 napig kell tartaniuk, így az alap mintegy egy hónap múlva közölheti az érintettekkel előzetesen az elbocsátás szándékát - tette hozzá. A kommunikációs igazgató arról egyelőre nem adott tájékoztatást, hogy az elbocsátások milyen arányban érintik a közmédia egyes intézményeit vagy az eltérő munkaterületeket. Mint mondta, erről az érdekképviseletekkel lefolytatandó konzultáció után tud beszámolni.

Díjcsökkentés is jöhet jövőre

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 68, hosszabb távú szerződéssel rendelkező helyi és körzeti rádió frekvenciadíját csökkenti jövőre - mondta a tanács szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Kiricsi Karola közölte: az új médiatörvény egységesíti a frekvenciadíj-számítást, alapul véve a vételkörzetben élők számát, amelyet az adott térség vásárlóereje módosít. Mindez megszünteti az eddig meglévő egyenlőtlenségeket, amelyek a többi közt azt eredményezték, hogy míg egy budapesti frekvenciáért lakosonként 16 forintot, addig egy másikért 78-at fizettek a médiaszolgáltatók.

Az új számítási módot azokra nem kellene alkalmazni, akiknek még 2012 után is él a szerződése, a médiatanács azonban múlt héten úgy döntött: 68 ilyen rádió mégis számolhat díjcsökkenéssel. Az új számítás szerint növelni kellene 12 élő szerződéssel rendelkező rádió díjtételét, azonban ezeknek a díja nem változik.