Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A beruházó által igényelt hitelkeret jóváhagyásával a napokban elhárult a legjelentősebb akadály a Szolnokra tervezett kínai-magyar tulajdonú citromsavgyár építése elől, így a kivitelezés várhatóan még idén elkezdődhet - nyilatkozta Szabó István, szolnoki alpolgármester az MTI-nek. A beruházást a kormány 2012-ben tette kiemelt beruházássá, az alapkövet pedig 2014-ben lerakták.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott 42 milliárd forintos kölcsön - melyre a Bank of China vállal garanciát - folyósításához szükséges dokumentumokat az elmúlt hétvégén hagyta jóvá a Nemzetgazdasági Minisztérium. Így a citromsavgyár kivitelezési munkálatai várhatóan ez év harmadik negyedévében megkezdődhetnek - tette hozzá. Jelezte: a beruházás a féléves próbaüzem befejezéséig mintegy 60 milliárd forintba kerül majd, melyre a China BBCA Group Corporation és a Magyar Fejlesztési Bank egyaránt 8,5-8,5 milliárd forintot biztosít, míg a magyar állam további egymilliárd forinttal támogatja a megvalósítást.

A fejlesztésre és működtetésre kínai-magyar vegyesvállalatot alapítottak BBCA Szolnok Biokémia Zrt. néven. A kormány 2012-ben kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházást, majd arról is döntött, hogy a projekt állami kontrollja és a szükséges önrész biztosítása érdekében a magyar állam tulajdonrészt szerezzen a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-ben. Az előzetes becslések alapján másfél év alatt felépülő citromsavgyár mintegy 440 új munkahelyet teremt és az üzem évente körülbelül 60 ezer tonna citromsavat állít elő az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára. Ehhez alapanyagként 106 000 tonna kukoricát kell feldolgoznia, melyet a Tisza-parti megyeszékhely 100 kilométeres körzetéből szállítanak majd a létesítménybe. A világon évente mintegy 1,85 millió tonna citromsavat termelnek, ezen belül 1,05 millió tonna származik Kínából.