Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt év sorozatban a harmadik év volt, amikor a finanszírozott összeg nőtt: a tavalyi 518 milliárd forintos finanszírozott összeg 2013-hoz képest 63 százalékos növekedést jelent.

Amellett, hogy a finanszírozott összeg látványosan emelkedett, nőtt a lízingcégek tőkekintlévősége: 2015-höz képest 6 százalékkal, 1138 milliárd forintra rúgott - mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke (képünkön). Legutóbb 2010-ben volt példa arra, hogy a lízingcégek tőkekintlévősége az előző évhez képest többlettel zárjon. Bár ez érték bőven elmarad a válság előtt 2000 milliárd feletti szintektől, a növekedés egyértelműen trendfordulóra utal.

Tavaly a a jármű-finanszírozás volt a lízingpiac motorja, a személyautók finanszírozása 9, a kis- és nagyteherautóké pedig 19 százalékkal növekedett, de a flottapiac is bővült 16 százalékkal. A termelőeszközöknél 6,5 százalékkal emelkedett a finanszírozott összeg.

Az MNB növekedési hitelprogramjai (nhp) segítségével sok vállalkozás már a korábbi években lebonyolította a szükséges eszközbeszerzését, mégis megmaradt a kereslet az eszközfinanszírozás iránt. Az összes eszközkategóriában 26 százalékot ért el a hitelprogram aránya, azaz kissé csökkent az előző évi 29 százalék után.

Idén is jármű-finanszírozás lehet a piac egyik motorja. Ha pedig megindul a beruházások növekedése, akkor az eszközfinanszírozásban is bővülés várható.

A magyar piacon továbbra is a leghangsúlyosabb a gépjármű-finanszírozás - aránya meghaladja a 70 százalékot, ez az arány az EU országaiban kétharmad alatt van. A lízingelt számítástechnikai eszközök aránya a magyar piacon "elhanyagolható", miközben az EU-piacain az üzletek 7 százalékát adja ez a szegmens - mondta Tóth Zoltán, a szövetség főtitkára.

Tóth szerint az nhp kifutásával a kishaszon-gépjárművek piacán visszaesést várnak, ezt ellensúlyozhatja a lakossági vásárlások emelkedése, illetve a flottafinanszírozás további bővülése.