A több mint 1100 milliárd forintnyi lejegyzett MÁP Plusznak mindössze a tizede jöhetett a párnacihából, márpedig a kormány célja épp utóbbi bevonása lett volna. A papír a jegyzési idő alatt, az az öt évre vetítve átlagosan 4,95 százalékos kamatot fizet kamatadómentesen, ami valóban csábító ajánlat.

Olyannyira, hogy Trócsányi László volt igazságügyi miniszter 32,6 milliót fektetett az új államkötvénybe - írja az Mfor.hu a politikusnak a kormány honlapjára felkerült friss vagyonnyilatkozata alapján. A portál szerint a tavalyi évről készült vagyonnyilatkozatában feltüntetett egy 30 milliós befektetést a CIB Hozamvédett Betétalapban, ez a tétel azonban hiányzik a most leadott dokumentumból, vagyis valószínűleg itt hajtott végre átcsoportosítást a volt miniszter.

Ez pedig beleillik abba a forgatókönyvbe, amit szakértők közöltek a MÁP Pluszról: a több mint 1100 milliárd forintnyi MÁP Plusz felét meglévő állampapírok eladásából vették meg, a 30 százalékát likvid pénzekből. Mintegy 10 százaléka a jegyzéseknek befektetési alapokból áramlott ki, és mindössze 10 százalék lehetett az, amit valóban friss pénzből vásároltak meg. Az eddigi állampapírok átváltása azt jelenti, hogy a korábbi, kisebb kamatozású papírok eladásából vették meg a drágább kötvényeket, ami végső soron azt jelenti, hogy drágábbá vált a magyar államadósság fizetése, miközben az eredeti cél nem valósult meg, mert a lakossági készpénzállomány nem csökkent.