Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2019-ben a paksi reaktorok korábban nem látott mennyiségű, 16 285,91 gigawattóra áramot termeltek, ezzel az erőmű történetének legnagyobb termelési eredményével zárta az évet. A Paksi Atomerőmű 2019-ben is a magyarországi szén-dioxid-mentes villamosenergia-termelés alappilléreként működött - idézte a közleményt az MTI.

A társaság szerint a kiemelkedő termelési adatokhoz magas szintű biztonsági mutatók párosultak Pakson: 2019-ben sem történt a hétfokozatú nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES-skálán) 1-es vagy magasabb besorolású esemény, a legalacsonyabb szintű, azaz INES 0-ás besorolású események száma tízre csökkent, ami az eddigi legkisebb szám.

Az atomerőművet számos nemzetközi és hazai szervezet ellenőrzi, amelyek közül az egyik legjelentősebb az Atomerőmű-üzemeltetők Világszövetsége, a WANO (World Association of Nuclear Operators). A szervezet munkabaleseti mutatója Paks esetében 2019-ben nulla volt, ami azt jelenti, hogy nem történt atomerőművi dolgozót érintő, munkaképtelenséggel járó baleset Magyarország legkomplexebb ipari üzemében. A szokásos, éves, nemzetközi ellenőrzés mellett idén a WANO egy új típusú vizsgálatot is lefolytat a Paksi Atomerőműben: a nyárra tervezett, úgynevezett WANO fővizsgálat előkészítéseként már februárban elvégzik az atomerőmű reaktorait irányító blokkvezénylői személyzet szimulátoros munkájának megfigyelését.

Az atomerőmű idén megkezdi a továbbfejlesztett, csökkentett pálcaátmérőjű üzemanyag-kazetták használatát az öt éve bevezetett - nemzetközi díjakkal is elismert - 15 hónapos üzemanyagciklus innovációjának folytatásként. Az újító megoldás lehetővé teszi, hogy ugyanazon reaktorteljesítményhez az eddiginél is kevesebb üzemanyag-kazetta felhasználására legyen szükség. Mindezzel tovább csökken a nagy aktivitású hulladék mennyisége és "az erőmű már eddig is rendkívül alacsony környezeti hatása" - vélik az atomerőmű üzemeltetői.