Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakmai körökbe kiszivárgott, és onnan lapunk birtokába került tervezet szerint Magyarország összes, köz- és magánterületen lévő óriásplakátjának mennie kell.  A tervezett szerint az önkormányzatok a saját területeiken koncesszióval kiválaszthatnák, hogy mely cégek tehetnek ki pár, a mostaninál jóval kevesebb számú és kisebb méretű plakátot. Lennének persze kivételek, amelyek egy-egy cégnek kedveznek igazán. A többiek, köztük a kormány köreiben most már igazán nem kedvelt Simicska-cégek viszont teljesen elveszíthetik az üzletüket az új szabály miatt, ami nagyjából azt csinálná a plakátokkal, mint amit anno a kormány már végig vitt a trafikokkal.

Az Index birtokába került tervezet városképvédelmi intézkedésekre, konkrétan az óriásplakátok okozta vizuális környezetszennyezésre, és az alaptörvényben foglalt egészséges környezethez való alapjogra hivatkozva akarja megszüntetni a reklámzajt. A tervezet indoklása szerint a mostani városkép "zsúfolt és áttekinthetetlen" a sok óriásplakáttól, ehelyett viszont tiszta városképre van szükség.

Ehhez pedig jelentősen csökkenteni kell "a közterületen, köztulajdonban álló ingatlanon vagy közterületről látható módon magántulajdonban álló ingatlanon, ingóságon elhelyezett reklámok" számát. A javaslat értelmében a jövőben reklámhordozó reklám felülete nem lehet nagyobb mint 9 négyzetméter;

  • hirdetőoszlopokat csak közművelődési céllal lehet használni, más reklámot nem lehet ilyenekre tenni;
  • reklámhordozóként csak utcabútorokat lehet alkalmazni,
  • ragasztani plakátot pedig egyáltalán nem lehet.
Ez azt jelenti, hogy le kell szerelni az összes óriásplakátot, mert azokon a reklám egyrészt nagyobb, mint 9 négyzetméter (inkább 12, míg maga az óriásplakát teste 14 négyzetméteres), ráadásul ezekre ragasztják a plakátokat. Ilyenből a piacot ismerő forrásaink szerint jelenleg 25-30 ezer van Magyarországon, amin nagyjából 7-8 plakátcég osztozik. Az óriásplakátok több mint 90 százaléka magánterületen van, amit a tervezet teljesen betiltana, pontosabban speciális önkormányzati engedélyhez kötne.