Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap szerint az élelmiszerek mellett más termékek minőségét is összehasonlítják a nyugat-európai országokban kapható, azonos néven forgalmazott árukéval a hazai hatóságok.

A földművelésügyi miniszter nemrég száz élelmiszer összehasonlító vizsgálatát rendelte el, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzése március második felében érhet a végére. Ezt az elemzést egészíti ki az élelmiszernek nem minősülő áruk ellenőrzése, amit a fejlesztési tárcához tartozó fogyasztóvédelmi hatóság végez el. Kara Ákos ­infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta: a három hete indult vizsgálat számos termékcsoportra kiterjed, köztük például a mosószerekre is.

A Magyar Idők szerint az ellenőrzés fényt deríthet arra, hogy megalapozottak-e azok a vásárlói panaszok, amelyek szerint a hazánkban kapható multinacionális gyártók termékei silányabbak, mint a nyugati országokban piacra dobott változatok.

A szaktárca az azonos minőségű élelmiszerek és nem élelmiszer jellegű termékek forgalmazását fogja szorgalmazni. Az államtitkár jelezte: a fogyasztóvédelmi rendszer változásai egyebek mellett javítják a jogérvényesítés lehetőségét is.

Eközben újabb kelet-európai ország emelte fel a hangját a régiónkat érintő hátrányos megkülönböztetés ellen: ezúttal Bulgária tett hivatalosan is panaszt az Európai Uniónál az élelmiszereket forgalmazó multinacionális cégek által alkalmazott kettős mérce miatt.