Európa egyik vezető üzleti iskolája tegnap mutatta be új székhelyét. Az idén közel 500 hallgatót fogadó egyetemet viszonylag kevesen ismerik, pedig már 1993 óta működteti budapesti campusát. A hat franciaországi és egy, sanghaji fiókintézettel is rendelkező ESSCA-t a Financial Times a világ legjobb üzleti iskolái (business school) közé választotta tavaly. A patinás, 1909-ben alapított egyetem új székhelyét az intézet főigazgatója, Catherine Leblanc avatta fel.

A kizárólag francia diplomákat kibocsátó, de angol nyelven oktató ESSCA budapesti megjelenése a komoly hagyományokkal rendelkező magyar-francia kapcsolatoknak köszönhető, és az 1993-as indulásban komoly szerepe volt a két ország kereskedelmi kamarájának is - fejtette ki kérdésünkre az intézmény vezetője. Az ESSCA School of Management negyedszázaddal ezelőtt 20 diákkal és néhány oktatóval indult, de hamarosan már Közép Európából, sőt a Távol-Keletről is fogadott hallgatókat.

Az angol nyelven folyó oktatásban az elméleti tárgyak mellett fontos szerep jut a gyakorlati képzésre is, így olyan tanárok oktatnak Budapesten, Franciaországban és Kínában is, akik az elméleti tudás mellett a mindennapi üzleti életben szerzett tapasztalataikat is képesek megosztani hallgatóikkal. Leblanc szerint éppen ez különbözteti meg az ESSCA-t a többtucatnyi hasonló franciaországi intézettől. A gyakorlati képzést francia és más nemzetiségű multinacionális vállalatokkal együttműködve valósítják meg - ezek közül az EY-t és a Magyarországon is aktív Auchan áruházakat emelte ki.

Erős oktatási és kutatási együttműködést alakítottak ki a franciaországi, magyar és kínai társintézmények között - tette hozzá a főigazgató, aki büszke rá, hogy összesen 130 főállású oktató és számos vendégtanár tartozik az ESSCA kötelékébe. Négy kutatóközpontot is létrehoztak - a legújabb éppen itt Budapesten, a Budapesti Corvinus Egyetem tőszomszédságában most felavatott campuson működik.

A magánegyetem élvezi a francia kormány anyagi támogatását, de az innen érkező pénzt csak hét százalékát teszi ki a működési költségeknek. Jelentős mértékben támaszkodnak szponzorokra és a hallgatók tandíja is jelentős. Ez utóbbi egy évre vetítve 9000 euró (mintegy 2,9 millió forint), de a kiterjedt ösztöndíjprogramnak köszönhetően az európai országokból érkező és az ázsiai hallgatók jó része tandíjmentességet élvez. A magyar fiókintézmény vezetője Deli-Gray Zsuzsa ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az ESSCA a magyar kormány támogatását is élvezi, működését az Oktatási Hivatal pedig részletes vizsgálatot követően teljes egészében engedélyezte az egyetem működését.

A fotó forrása: ESSCA.