Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hamarosan 100 százalékban gazdát cserélhet a magyarországi lízingpiac egyik komoly szereplője, a szegedi székhelyű Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. és két leányvállalata - tudta meg a Napi.hu.

A közelmúltban lapunk hírül adta, hogy a kockázatos eszközök kezelésére specializálódott, svájci székhelyű DDM Holding AG megállapodott egy jelentős vásárlásról Magyarországon, ám az akkori bejelentés nem tért ki arra, melyik cégcsoport kerül a társaság portfóliójába, csupán annyi, hogy egy lízingcégről és leányvállalatairól van szó. Az akkori bejelentés szerint ha a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az MNB engedélye meglesz, akkor 2016 első felében kerülhet pont a szerződés végére. A svájci társaság egy 10 milliárd dollár eszközt kezelő globális vagyonkezelővel együtt hajtja végre az új magyarországi befektetést.

A svájci központú DDM-csoportba tartozó DDM Group AG megállapodást kötött a Lombard-csoportba tartozó, a VR-Leasing AG tulajdonában álló Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. és annak két leányvállalata, a Lombard Bérlet Gépjárműpark-kezelő és Kereskedelmi Kft, valamint a Lombard Ingatlan Lízing Zrt. feletti irányítás megszerzéséről - derült ki most a GVH honlapjáról, mivel a felvásárláshoz a közelmúltban meg is kérték a GVH engedélyét.

A kérelem december 23-án érkezett meg a versenyhatósághoz. A publikus indoklás szerint a lépés illeszkedik a DDM-csoport belső üzleti stratégiájához, támaszkodva a Lombard-társaságok meglévő országos kereskedői partnerhálózatára, valamint a több mint húsz éves tapasztalatára.

A DDM Holding AG-t 2007-ben alapították startup vállalkozásként, első üzletét 2008-ban kötötte Oroszországban. Egy új részvénykibocsátással 2014-en bevezették a céget a stockholmi Nasdaq Fist North tőzsdére. Az összesen több mint 1,8 milliárd euró kockázatos befektetést menedzselő társaság még ebben az évben belépett a szlovén és a lengyel piacra is, majd 2015 februárjában megjelent Magyarországon.

A Summit Pénzügyi Zrt.-t vásárolta meg, amelyet az autófinanszírozásból ismerhetnek az érdeklődők. A Finalp Zrt.-re keresztel vállalat internetes honlapja szerint Nissan, Ford, Volvo, valamint más márkaspecifikus termékekkel foglalkoznak az új és használt autók vevőfinanszírozásának területén. Ha a most bejelentett ügylet megvalósul, a DDM több mint 50 százalékkal erősíti magyarországi pozícióit.

Jókora mínuszokat termeltek

A Lombard jogelődjét a VNOB Credit Broker Kft.-t 1991 decemberében alapította négy magánszemély és 1992. február 1-jén kezdte meg működését Szeged és Győri telephelyen, majd 1992. márciusában vette fel a Lombard Pénzügyi és Befektetési Kft., majd hamarosan zrt.-vé alakult. A cég 2012-ben került a német VR Leasing AG többségi tulajdonába.

A társaság az utóbbi években többmilliárdos mínuszokat termelt. Eközben a mérete is gyorsan csökkent, mivel a ügyfelekkel szembeni követelés is egyre kisebb lett, 2014 végén már csak alig haladta meg a 40 milliárd forintot, miközben az éves veszteség 18 milliárd forintra rúgott. A meglévő ügyfelek folyamatos törlesztésének hatását nem kompenzálja az új ügyletkötésből eredő növekedés - olvasható a megállapítás a 2014-es eredménybeszámolóban. Eszerint még 2012 elején a tulajdonos struktúraváltás mellett is döntött, azóta a társaságnál csak személygépkocsi-finanszírozás lehetséges.

A cég főbb adatai (millió forint)
Megnevezés20102011201220132014
Ügyfelekkel szembeni követelések2366122078481201776738740217
Saját tőke7213-250346010393405
Mérleg szerinti eredmény-1844-8232-23036-4384-18036
Forrás: Napi.hu-gyűjtés

Ráadásul a 2015 januári nagy frankerősödés is érzékenyen érintette a céget, erre már a 2014-ról szóló beszámoló is kitért. Becslés alapján úgy számoltak, hogy a növekvő nemteljesítési arányok hatása a 2014. december 31-i értéknapra 1,4 milliárdos mínuszt jelentenek. Emellett a zrt. 2015. februárban másodfokon is elveszítette az integrált casco biztosítással kapcsolatos felügyeleti határozatban szereplő árfolyam-különbözet visszatérítése ügyében indított perét, e célra 743 millió forint céltartalékot képzett. Emellett valószínűleg a most zajló, hamarosan véget érő forintosítás is komoly mínuszokat okozott a lízingcégnek.

A két leánycég közül a Lombard Bérlet Kft. jegyzett tőkéje 150 millió forint, a saját tőkéje 2,48 milliárd forint, a 2014-es mérleg szerinti nyeresége 298 millió forint volt. A 110 milliós jegyzett tőkéjű Lombard Ingatlan Lízing Zrt. saját tőkéje 501 millió forint, a mérleg szerinti eredménye pedig 2014-ben mínusz 188 millió forint volt.

Fontos pert vesztettek a nyáron is

A Lombard Lízing Zrt. legutóbb július elején kerül be a hírekbe, amikor a Kúria úgy döntött, hogy csak polgári peres eljárások keretében veheti vissza nem fizető ügyfeleitől gépjárműveiket, és a pénzintézet korábbi gyakorlatával ellentétben már nem adhatja át ügyfelei személyes adatait a behajtóknak. Emellett a pénzügyi vállalkozás korábbi (2009. augusztus 1-je előtt hatályban lévő) üzletszabályzatainak számos szerződési feltételét tisztességtelennek és ezért érvénytelennek mondta ki.

Ezt követően az MNB írásban szólította fel a céget, hogy azonnal módosítsa a Kúria-perben érintett időszakot követő, így a ma is hatályos üzletszabályzatai valamennyi olyan szerződési feltételét, amelyeket a bírói testület tisztességtelennek nyilvánított.