A RonanAir Légiközlekedési Korlátolt Felelősségű Társaságot 2014. szeptember 16-án jegyzték be és főtevékenységeként a légi személyszállítás jelölték meg - írja az airportal.hu. A nyilvános cégadatok szerint a vállalat székhelye Budapesten, a Rákóczi út 73. alatt található, a vállalatot pedig augusztus 19-én alapították.

A kft kizárólagos tulajdonosa Godaliyanage Rohan Nanayakkara, aki 1993 óta tiszteletbeli magyar konzulként szolgál a Srí Lanka-i Colombóban. A konzulátus az R-Group International csoport címén található, amely több vállalkozást is magába foglal, többek közt a szóban forgó Ronan Airt is.

Egy, az R-Group weboldalán található 12 oldalas dokumentum, a Ronan Air légitársaság nemzetközi kiterjesztésének projektjét foglalja össze, amelyben a szakportál szerint szerepel egy magyar bejegyzésű, RonanAir néven működő légitársaság létrehozása, illetve nemzetközi terjeszkedése is.

Első lépésként egy tíz útvonalas kelet-európai, ázsiai és afrikai terjeszkedést említenek, azonban hozzáteszik, hogy a projekt során Budapest - mint egy európai bázis - "profitálhat azokból a piaci lehetőségekből, amelyet a gyors thaiföldi, maldív, maláj és arab emirátusokbeli bővítés tesz majd lehetővé."

A szakportál a Magyar Turizmus Zrt. 2012. 3. negyedévről szóló riportjában arra akadt rá, hogy a Ronan Air vezetője tárgyalt augusztusban az MT Zrt.-vel egy menetrendszerinti légi járatról Sharjah (UAE) és Budapest között. További tárgyalások folyamatban." Az MT Zrt. megerősítette a portálnak, hogy a légitársaság képviselője először három évvel ezelőtt kereste meg őket, ezután még kétszer jelentkezett, de továbbra is csak a tervekről tudott beszámolni, így érdemi együttműködés sem tudott még eddig kialakulni.

Az airportal.hu megkeresésére sem a RonanAir Kft. megbízott képviselője, sem Godaliyanage Rohan Nanayakkara tiszteletbeli konzul, sem pedig az R-Group International nem reagált.