A vásárlást az ajánlatkérő BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. Az előzetes versenyfelhívás nélküli tárgyalásos eljárás indoka az, hogy iparjogvédelmi okok miatt csak a T-Systems jogosult ilyen automatákat szállítani és üzemeltetni. A mostani tenderben is szerepelt - a négy automata szállítása mellett - 76 ilyen készülék üzemeltetése.

A BKK december 6-án döntött a vásárlásról.

Idén áprilisban a BKK már vásárolt 5 jegylókiadó automatát a T-Systemstől 400 millió forintért. Októberi hír volt, hogy 3744 fő nem kapott visszajáró pénzt, 2448 fő nem kapott jegyet vagy bérletet a BKK automatáiból.

A jegy- és bérletárak ismeretében feltételezhető, hogy csak idén több tízmillió forint sorsa függött attól, a vásárlók otthagyták-e az elrontott automatákat a pénzükkel vagy a megvásárolt termékekkel, vagy rögtön intézkedést kértek az ügyfélszolgálattól. Ráadásul ezek csak a hivatalosan ismert adatok, a valóságban ennél jelentősen több kár történhetett, hiszen aki nem jelzi a "hibás" működést, annak az esete dokumentálatlanul marad.