A közeljövőben újabb működőképes leánycég kelhet el az Quaestor-örökségből, ha sikeres lesz a második értékesítési nekifutás - tudta meg a Napi.hu.

Még tavaly ősszel jelent meg az első hirdetmény, amely szerint a Quaestor Bank Zrt. egésze - ez 2002 darab, egyenként egymillió forint névértékű törzsrészvényt jelent - vár új gazdára. Ez a gyakorlatban egy üres bankot jelent, amelynek a valódi értékét az élő bankengedély jelenti.

Az értékesítési eljárás teljes körű lebonyolításával megbízott Equilor Befektetési Zrt.-hez a kötelező érvényű ajánlatokat az első pályázatnál 2015. október 30-ig lehetett benyújtani. Az első kiírás nyomán nem kelt el a Quaestor-leány - ennek okát lapunknak nem sikerült megtudnia -, így a felszámoló hamarosan - a felhívás url-jéből kikövetkeztethető módon 2015. november 18-én - új kiírást jelentetett meg.

Mindkét felhívás szerint a pályázaton minden egyes ajánlattevőnek ajánlati biztosítékként 100 millió forintot kell fizetnie a Quaestor Értékpapír MKB Banknál vezetett számlájára.

A nyugdíjszolgáltató már elkelt

Egy másik leány, a Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató (QFNy) Zrt.-ben lévő 100 százalékos részesedésre kiírt pályázat még októberben eredményes volt, a céget az Allianz Hungária vette meg - számolt be korábban elsőként lapunk. A nem különösebben nagy társaságért komoly verseny volt, a győztes pedig váratlanul magas árat ajánlott. Azóta pedig már megtörtént a Cégbíróságon az új tulajdonos bejegyzése. A társaság új neve Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. lett.

A Quaestor Értékpapír Zrt. "f.a." felszámolói posztján - a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. keretén belül - Piller Zsuzsát október 7-i hatállyal Ádám Éva váltotta. A már az új felszámolóbiztos által jegyezte második felhívás szerint az új ajánlattételi határidő 2016. január 15. A felhívás szerint a benyújtott pályázatok értékelésénél az elsődleges szempont az ajánlott vételár összege lesz.

A kiírás szerint olyan csak pénzügyi intézmény tehet ajánlatot, amelynek befolyásoló részesedéssel rendelkező tagja csak olyan személy lehet,

  • aki (amely) független a pénzügyi intézmény óvatos, körültekintő és megbízható működését veszélyeztető befolyástól, jó üzleti hírnévvel rendelkezik, valamint biztosítani képes a pénzügyi intézmény megbízható, gondos tagi irányítását és ellenőrzését, valamint
  • akinek (amelynek) üzleti kapcsolatrendszere és tagi szerkezete átlátható és ezáltal nem zárja ki a pénzügyi intézmény fölötti hatékony felügyelet gyakorlását.

Az érdeklődők számára a második pályázatnál a Quaestor Bank adatszobája betekintésre tavaly november 30. és december 17. között volt nyitva.

A kötelező érvényű, 180 napos ajánlati kötöttségű ajánlatokat 2016. január 15  délután négyig várják. Majd január 18-án bontják az ajánlatokat, az ajánlattevők január 25-ig kapnak  értesítést a bontás eredményéről  Ha több, azonos értékű (a vételárnál legfeljebb 10 százalékkal eltérő) ajánlat érkezne, ártárgyalást is tartanak január 27-én. A tervek szerint az adásvételi szerződési február 15-ig megkötik. Ezután a győztesnek 15 napja lesz a vételár megfizetésére.

Csak bő egy éve szerezték

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) 2014 decemberében engedélyezte a  Tarsoly Csaba nagyvállalkozó cégbirodalmába tartozó Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-nek, hogy megvegye a Credigen Bank Zrt. 100 százalékát.

A Quaestor a Credigen megvételével és átnevezésével csak banki licenchez jutott, miután a tulajdonos francia Crédit Agricole Consumer Finance S.A. 2010-ben tavaszán a banki hitelezés folyamatos megszüntetése mellett döntött: a kivonulásra a francia tulajdonosnak az egész cégcsoportot érintő stratégiaváltása nyomán került sor. (Akkoriban többen is hírbe hozták az OTP-t az elsősorban személyi és áruvásárlási kölcsönöket értékesítő Credigen Bankkal, mondván a lépéssel erősíthette volna pozícióját az áruhitelezési piacon.)

Ezt követően 2011-ben megkezdődött a Credigen banki portfóliójának értékesítése, ennek részeként a 2012 végén 2,3 milliárd forint értékű lakossági hitelből a jó minősítésűeket 2013. január-februárban a Budapest Bank Zrt.-nek, a mintegy 80 millió forint értékű rosszakat pedig 2013. márciusában az EOS Faktor Zrt.-nek adták el.

Kettő darab ügyfél

A Quaestor Bank vesztesége a mérlegbeszámolója alapján 2014-ben 433,3 millió forint volt. Mivel a pénzintézet a gyakorlatban nem működött, ügyfélszáma - az "öröklés" nyomán - a múlt évén végén kettő volt, összesen egymillió forintos hitelállománnyal.

Miután az új tulajdonos engedélyét az MNB 2015. március 9-ét követően korlátozta, majd bevonta, a jegybank az anyavállalat képviseletével a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t bízta meg. A részvényeket zár alá vették és április 22-án kezdődött a tulajdonos felszámolása.

A majdani vevőjelöltek számára pedig jó hír lehet, hogy a 2014-es mérleget készítő könyvvizsgáló véleménye szerint a bank képes a folyamatos továbbműködésre.