Bezárják a Nokia komáromi gyárát - tudta meg a Népszabadság a helyi szakszervezettől. A lap értesülése szerint a leépítéseket szeptembertől kezdik meg három lépcsőben. November 30-án tesznek lakatot az üzemre.

A Microsoft bezárja a Nokia komáromi gyárát, amely mintegy 1800 munkavállalót foglalkoztat jelenleg, és amelynek kapacitása egy ideje kihasználatlan - közölte délután a cég az MTI-vel. Felelős vállalat lévén minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy az érintett munkatársak számára támogatást és tanácsokat adjunk az új lehetőségek felkutatásához - írta a Microsoft.

A cégvezetés az érdekképviselet jelenlétében csütörtökön délután bejelentette a munkavállalóknak a gyár bezárását - mondta László Zoltán, a cég helyi Vasas szakszervezeti alapszervezetének vezetője, az üzemi tanács elnöke az MTI-nek.
Ismertette: a dolgozóknak járó juttatásokról július 28-án kezdik meg az egyeztető tárgyalásokat. A kollektív szerződés több juttatást tartalmaz a munka törvénykönyvében foglaltaknál; a végkielégítés mellett cél az, hogy segítsék az álláshoz jutást.

Történetének legnagyobb, 18 ezer fős elbocsátását tervezi a Nokiát megvásárló Microsoft - idézte a nemzetközi híradásokat a Portfolio.hu. A lépés a Nokia készülékgyártó üzletágának tavasszal lezárult felvásárlásával hozható összefüggésbe, melynek nyomán 30 ezerrel nőtt a Microsoft jelenleg 127 ezer fős dolgozói létszáma. Elsősorban az átvett Nokiánál várhatók kirúgások, vagy olyan területeken, ahol az ügylet után átfedések keletkeznek. Mindez a jelenlegi dolgozói létszám 14 százalékos csökkentését jelenti. A Microsoft új vezérigazgatója, Satya Nadella, aki tavasszal váltotta a posztot 13 éven át betöltő Steve Ballmert, a CNBC szerint a múlt héten szétküldött üzenetében egyszerűbb szervezett és hatékonyabb munkafolyamatokat ígért a dolgozóknak. Ebben elbocsátásokról még nem ejtett szót.

A komáromi egység bezárása része a Microsoft hét elején megszelőztetett átszervezési tervének, amelynek során a társaság optimalizálni kívánja termelési folyamatait. A Nokiát és a komáromi üzemet csaknem egy éve átvevő világcég a Bloomberg híre szerint minden idők legnagyobb elbocsátására készül - a hírek szerint a Microsoft elnök-vezérigazgatója Satya Nadelle a múlt hét csütörtökön ki is küldte az erről szóló értesítőket az érintetteknek.

A Microsoft 2013-ban vásárolta meg a Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező, ám piaci részesedését folyamatosan vesztő finn cég telefongyártó részlegét. Az átvett vállalatoknál összesen 30 ezren dolgoztak, az átszervezésről szóló híradások után a szakértők egyértelműnek vélték, hogy a Microsoft elsősorban ezen a területen kezdi a költségtakarékosságot.

A Népszabadság úgy tudja, a cég vezetése jövő héten kezdi meg az egyeztetést az érdekképviselettel, és már felvették a kapcsolatot az illetékes munkaügyi központtal. A tervek szerint az elbocsátások feltételei legalább olyanok lesznek, mint két éve, amikor 2300 embert küldtek el az üzemből.