Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB a kézizálog-hitelezési piac több szereplőjénél folytatott le fogyasztóvédelmi vizsgálatot. Ennek során azt is ellenőrizták, hogy a pénzügyi intézmények miként tesznek eleget a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönöknél a thm közzétételére, számítására, s a thm maximumára vonatkozó előírásoknak. Az MNB az ellenőrzések nyomán tavaly novemberben, decemberben és idén januárban is hozott már elmarasztaló intézkedéseket.

A budapesti Royal Záloghitel Zrt.-nél a jegybanki vizsgálat a 2013. január 1-jétől idén augusztus 22-ig terjedő időszakot tekintette át. A vizsgálat megállapította, hogy a pénzügyi vállalkozás fogyasztói kézizálog-kölcsöneinél megsértette a thm számítására vonatkozó rendelkezéseket, és a jogszabályi felső korlátot jelentősen meghaladó thm mellett nyújtott kézizálog-kölcsönt szinte valamennyi ügyfelének. A Royal Záloghitel emellett honlapján elhelyezett kereskedelmi kommunikációjában jogsértő módon nem tüntette fel a thm értékét.

Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozatában felhívta a pénzügyi vállalkozást a thm számítására, mértékére és közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására. Felhívta arra is, hogy a jogszabályban meghatározott reprezentatív példát és adatokat mutasson be a hitelre vonatkozó kereskedelmi kommunikációban akkor, ha a thm mellett hitelkamatot vagy más, ellenszolgáltatásra vonatkozó számadatot is megjelöl.

Az MNB a Royal Záloghitel Zrt.-re 4,5 millió forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. A bírság mértékénél a jegybank figyelembe vette, hogy a pénzügyi vállalkozás a fogyasztók vagyoni érdekének védelmére vonatkozó, illetve tájékoztatáshoz fűződő jogával kapcsolatos jogszabályokat sértett meg, illetve, hogy a jogsértések hosszabb időn át számos kézizáloghitel-szerződést érintettek.

A jegybank 2016 augusztusa óta összesen 7 pénzügyi vállalkozás és 3 takarékszövetkezet esetében összesen 55,5 millió forint bírságot szabott ki és hozott intézkedéseket a THM-re vonatkozó rendelkezések megsértése miatt. Az MNB a jövőben is kiemelt figyelemmel kíséri a kézizálog-hitelezést végző pénzügyi intézmények tevékenységét - olvasható a mai közleményben.