Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tájékoztatás szerint Kiss Attila 1999-ben végzett közgazdászként és csatlakozott az E.On-hoz. Azóta számos területen töltött be vezetői pozíciókat a vállalaton belül, Magyarországon és Németországban is. Az E.On Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatójának tavaly júniusban nevezték ki.

Az E.On múlt pénteken jelentette be, hogy keretmegállapodást kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel és az Opus Global Nyrt.-vel; az E.On Hungária stratégiai eszközcseréken keresztül optimalizálja üzleti portfólióját.

Szeptember 18-án az E.On SE megszerezte az RWE 76,8 százalékos tulajdonrészét az innogy SE-ben. Magyarországon az innogy az Elmű Nyrt. és az Émász Nyrt. többségi részvényeseként van jelen.

Az E.On Hungária Zrt. október 2-án megvásárolta az EnBW (Energie Baden-Württemberg) csoport 27 százalékos Elmű- és Émász- részvénycsomagját.

Az E.On Hungária Zrt. tulajdonosa, az E.On Beteiligungen GmBH október 3-án elvi keretmegállapodást kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel (amely részvényes az Elmű-ben és az Émász-ban is), valamint az Opus Global Nyrt.-vel (Opus). A megállapodás részeként az E.On-nak szándékában áll megszerezni az MVM Elmű- és Émász-részesedését több más tranzakciós lépéssel együtt, amelyekkel egy kiegyensúlyozott és optimalizált portfóliót hoz létre, továbbá lehetővé válik az innogy csoport gyors integrációja Magyarországon - közölték.

Annak érdekében, hogy üzleti portfólióját optimalizálja és megteremtse egy földrajzilag fókuszáltabb működés alapjait, az E.On Hungária csoport a keretmegállapodásban rögzített általános feltételek alapján több stratégiai tranzakciót hajt végre, a megfelelő hatósági jóváhagyások beszerzése, illetve az Elmű és az Émász E.On Hungáriába történő jogi integrációja után.

Az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t eladja az Opusnak, az Émász Hálózati Kft.-t az MVM csoportnak, a Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. közvilágítási üzletben lévő 50 százalékos részesedését az MVM-nek. Utóbbi pénzügyi befektetőként 25 százalékos kisebbségi részesedést szerez az E.On Hungáriában.

Az E.On Hungária a keretmegállapodás megkötése után megkezdi a tervezett tranzakciók előkészítését és megvalósítását. A megállapodás végső elemeinek zárása 2021-ben várható.