Több ponton is módosítják a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt. A termékdíj szabályozása jelenleg nem vonatkozik a megújuló forrásból készült, biológiailag lebomló zacskóra és az elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyag szemeteszsákra, ha mindkét oldaluknak legalább ötödén felirat van - hívja fel a figyelmet cikkében a portál.

A parlament előtt levő módosító részletes indoklása szerint egyre elterjedtebbek a biológiailag lebomló műanyag zacskók, amelyek azonban elveszítik komposztálható tulajdonságukat a különböző vegyi anyagokat tartalmazó feliratok ráhelyezésével, ellenkező esetben azonban az érintett gazdálkodót termékdíj-kötelezettség terheli.

A probléma "feloldására" a jogalkotók azt találták ki, hogy mindkét zacskófajtára kiterjesztik a termékdíj-kötelességet. A termékdíjat viszont (egyelőre) nem kell utánuk megfizetni. Megszűnik ezzel a feliratozási kitétel a például az áruházakban használt biológiailag lebomló zacskók és az elkülönítetten gyűjtött hulladékok gyűjtésére szolgáló zsákok esetén.

Ezeknek a tasakoknak csökken az ára

A pénzügyi szakblog rámutat, hogy a parlament előtt levő törvényben egy anomáliát is rendeznek. Most ugyanis, ha egy gazdálkodó a termék előállításához az alapanyagot használt termékként szerzi be, az így létrejött termék értékesítése jellemzően nem keletkeztet termékdíj-kötelezettséget. Abban az esetben viszont, ha a felhasznált alapanyag hulladék, a belőle előállított termék első belföldi forgalomba hozatala, saját célú felhasználása vagy készletre vétele termékdíj-kötelezettséget keletkeztet (amennyiben a termék a termékdíj törvény tárgyi hatálya alá tartozik). Jövőre viszont már csak az újonnan beépített termékdíjköteles alkotórészek után kell fizetni.

Ez az érintett termékek árát csökkenheti, már ha a gyártók továbbadják a megtakarítást. Ami viszont biztosan olcsóbb lesz, az a hajlékonyfalú műanyag hűtőtasak vagy hűtőtáska. Ennek létezik ugyan tartós alternatívája (merevfalú hűtőtáska), de azok a kereskedelmi egységekben jellemzően nem érhetőek el. (Ha igen, akkor nagyon drágák.) A módosítással a hajlékonyfalú műanyag hűtőtasak vagy hűtőtáska után fizetendő termékdíj a jelenlegi kilónkénti 1900 forint helyett 57 forintra csökken.