Újabb két feljelentéssel bővült a csődbe ment Alexandra-csoporthoz kapcsolódó eddigi hét feljelentés. Ezúttal egy exkluzív vatikáni kiadvány miatt tettek feljelentést két cég nevében, csalás gyanúja miatt - számolt be a lap.

Az Alexandra Könyvesház Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft. tavalyi ajánlata szerint a vatikáni Sixtus-kápolnát bemutató album példányszáma limitált: az egész világon 1999 darab készül belőle, ebből magyar nyelven száz példány. A háromkötetes, gigantikus albumból 1999 példányt nyomtak, áruk darabonként 12 ezer euró (3,7 millió forint) - mindezt idén februárban mondta el a mű világpremierjén Gianni Grandi, a Scripta Maneant művészeti kiadó grafikai igazgatója.

A feljelentések szerint az Alexandra Kft. tavaly szerződést kötött két céggel egy-egy magyar nyelvű kiadványra, darabonként 3,9 millió forintért. Cégenként 1,45 millió forint előleget a megrendelők átutaltak az Alexandra számlájára, amit az eladó visszaigazolt. A feljelentések szerint azonban az Alexandra a végszámlát nem küldte el a megrendelőknek, és az idén márciusban küldött felszólításra sem válaszoltak, amely az előleg visszafizetését célozta. Emiatt csalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett a két cég ügyvezetője.

A www.sixtuskapolna.hu oldal hétfőn is működött, elfogadta - volna - az újabb megrendelést is.

A VII. kerületi rendőrkapitányságon tett feljelentéseket hamarosan egyesítik a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon az Alexandra-cégcsoporttal kapcsolatban folyó hét nyomozással. Ahogy a Napi.hu beszámolt róla a feljelentéseket az Alexandra könyves cégek, a nagykereskedő Könyvbazár Kft., majd a kiskereskedő Rainbow Üzletlánc Kft. átvilágítását végző PD Consulting Kft. vezetője, Somogyi Ferenc tette a feltárt szabálytalanságok miatt.

Matyi Dezső, az Alexandra Kft. egyik tulajdonosa a Magyar Időknek céghálózata tönkretevőinek nevezte a feljelentések mögött állókat. Tudomására jutott, hogy egy általa megnevezni nem kívánt cég a megrendelt luxus-könyvkiadványokkal kapcsolatban a sajtóhoz fordult, és a személyét érintő lejárató hadjáratot kíván folytatni. Matyi szerint a feljelentő magatartását, tevékenységét a hatóságoknak kell elbírálni. Amennyiben a feljelentő cégek a luxuskiadványról szóló számlát kiegyenlítik, az Alexandra egy héten belül leszállítja számukra a könyvet.