A nyáron bezárt az utolsó Ulpius-könyvesbolt is, a Pozsonyi úti. Az Ulpius-Ház Könyvkiadó és Szolgáltató Kft. felszámolási eljárásának kezdetekor, 2016. február 29-én már csak egy bérelt üzlethelyisége volt, ami nyitva tartott. A bolt tevékenységét folyamatosan figyelemmel kísérte a felszámoló, de az adott feltételek mellett eredményesen nem üzemeltethető, így annak bezárása mellett döntött - tudta meg a Napi.hu a kijelölt felszámoló Absolventum Kft.-től. A bérleményből augusztusban költöztek ki.

A főként szórakoztató és botránykönyveket megjelentető (többek közt A szürke ötven árnyalata sorozatot, Frei Tamás, Fábián Janka, Vass Virág, Lakatos Levente és Fejős Éva könyveit) és könyvesboltokat is üzemeltető Ulpius-Ház Kft. a fizetési problémái miatt tavaly márciusban kért csődvédelmet. Márciusban távozott az ügyvezetői székből a kiadó alapító-többségi tulajdonosa, Kepets András is.

Csődeljárás után felszámolás

A csődeljárás 2015 áprilisában indult el, ekkor új ügyvezető (előbb Viczián András, majd Homolya István) került a cég élére, aki bezárta az üzleteket és csoportos létszámleépítésbe kezdett. A kiadói tevékenység is leállt, a kármentés és a csődeljárás sikere érdekében hitelezői tárgyalások kezdődtek. (A csődeljárás nem a szó szerinti csődöt jelenti, a csődeljárás célja a fizetőképesség helyreállítása, hogy az eljárás alatt a hitelezőkkel egyezséget kössenek a tartozások átütemezéséről vagy elengedéséről, így a cég tovább folytathassa a tevékenységét - a szerk.)

A csődegyezségi kísérletek azonban nem jártak sikerrel, a csődeljárás megszűnt, és idén február végén elindult az Ulpius-Ház felszámolási eljárása - derül ki a cég tevékenységet záró mérlegéből. (A felszámolás már a társaság jogutód nélküli megszűnését jelenti.)

Milliárdos tartozás, zálogjog a könyveken

A felszámoló az áprilisi bejelentési határidőig 148 hitelezőt vett nyilvántartásba. A teljes hitelezői igény 931,1 millió forint, amelyből 180,8 millió forint a zálogjoggal biztosított követelés - tudtuk meg az Absolventum Kft.-től. Az Ulpiusnak a tevékenységet záró mérlege szerint a K&H Bank Zrt.-vel szemben állt fenn ilyen nagyságrendű kötelezettsége, a pénzintézet folyószámla- és forgóeszközhitelt, valamint rövid lejáratú hiteleket nyújtott a könyvkiadó-kereskedőnek. Zálogjogot a könyvkészletre jegyeztek be.

A zárómérlegben valamivel több mint egymilliárdos tartozás szerepelt, amelyből 653 millió forint volt a szállítói tartozás, 178 millió a rövid lejáratú hitel és 178 millió az egyéb rövid lejáratú kötelezettség. A "szállítóként" nyilvántartásba vett hitelezők a nyomdák, a könyvkiadásban részt vevő partnerek és a szerzők is. (Az ő követeléseiket a hitelezői igények kielégítésekor megelőzik a felszámolási költségek és a zálogjoggal biztosított követelések.)

A hitelezők egy része hoppon marad

Gulyik Zsolt felszámolóbiztos tájékoztatása szerint a nagy készletállomány miatt még nem fejeződött be az Ulpius-Ház vagyonértékelése, de az látszik, hogy a könyv szerinti és a jelenleg értékelés alatt álló vagyon sem fogja fedezni a nyilvántartott hitelezői igényeket.

Az Ulpius-Ház zárómérlegében az eszközök értéke 440 millió forint volt, ebből 220 millió forint a társaság saját követelése, a készletek 150 millió forinton voltak nyilvántartva, a pénzeszközök 60 millió, a befektetett eszközök pedig 10 millió forinton. Ingatlanvagyona nem volt a cégnek.

Az Ulpius-Ház Kft. főbb adatai (millió forint)
2013201420152016.  jan. 1.- feb. 28.
Nettó árbevétel1519,01319,9328,74,7
Egyéb bevétel396,331,24,07,5
Üzemi eredmény143,6-457,9-148,6-30,9
Adózott eredmény109,6-479,4-152,8-107,8
Mérleg sz. eredmény59,6-479,4-152,8-107,8
Eszközök össz.1372,5752,7638,2440,6
Saját tőke402,4-248,4-503,3-611,1
Kötelezettségek956,7988,91134,31051,7
Forrás: Céginfo.hu, E-beszámoló

Még vehetünk ulpiusos könyvet

A 2014 végi leltár szerint több mint 500 ezer kötet várt eladásra. "A készletek vagyonértékelése és a példányok értékesíthetőségének vizsgálata folyamatban van. A felszámoló ezzel együtt szeretne a decemberi piacon megjelenni kínálatával" - tudtuk meg a felszámolócégtől.

A felszámolónál regisztrált hitelezők között vannak szerzők is. Az Ulpius szerzői - a kiadó szerződései alapján - az értékesített példányszámok alapján kapták meg járandóságaikat. Azok a szerzők, akik bejelentették követelésüket, a csődtörvény szerinti kielégítési rangsor szerint jogosultak kielégítésre a társaság vagyonából, amíg fedezi azt. (A Blikk korábbi híre szerint a kiadó sikerszerzőjének, Frei Tamásnak az egyenként százezres példányszámban eladott három könyve után 100 millió forinttal tartozhat.)

A felszámoló a felszámolási eljárás alatt értékesített példányok után a szerződéses állománnyal történő elszámolásra és azok lezárására törekszik - közölte az Absolventum.

Könyvek "az Ulpius baráti köre ajánlásával"

A tavaly novemberben bejegyzett Művelt Nép Könyvkiadó Kft. "az Ulpius baráti köre ajánlásával" is piacra dob köteteket. A kiadó Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány volt polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterének résztulajdonában van. A Magyar Nemzet cikke szerint a kiadó eddig megjelent könyveinek egyik fele iszlámkritikus, a másik fele többnyire erotikus-romantikus regény. Az egyik sorozat szerkesztője az Ulpius egykori vezetője, Kepets András. Szilvásy a lapnak azt mondta: a véletlen hozta úgy, hogy az Ulpius alapítója segítséget kért tőlük, de ő amúgy is lehetőséget látott abban, hogy befektetőként mellé álljon, mert kiváló szakembernek tartja.

Bestsellerre boltot nyitni

Az 1998-ban alapított, 2005-től kft. formában működő kiadó évente átlagosan hatvan címet adott ki. A csőd előtti években sorra nyitotta a főként saját könyveket értékesítő üzleteket. Csaknem háromtucat boltjuk volt, öt vidéken, a többi a fővárosban - többek közt a Pozsonyi úton, a Nyugati téren, a Westendben, a Mammutban, a Sugárban, a Móricz Zsigmond körtéren, a Margit körúton és a Kolosy téren. Szakmai vélemények szerint a csődhöz a gyors és költséges terjeszkedés, az árverseny, valamint a könyvpiacot sújtó válság vezethetett.

A Céginfo.hu adatai szerint az Ulpius-Ház 2013 végéig jól működött, nettó árbevétele jóval meghaladta az egymilliárd forintot, nyereséget termelt. A cég adózott eredménye 2012-ban 100 millió, 2013-ban 109 millió forint volt, mindkét évben 50-50 millió forint osztalékot fizetett tulajdonosainak. A fordulat 2014-ben következett be, az évet már csaknem félmilliárdos veszteséggel zárták, amit 2015-ben sikerült 150 millióra lefaragni, de a fizetésképtelenséget már nem tudták elkerülni.

Az üzletek nyitásával a cég dolgozóinak száma is nőtt, 2014-ben 68 főt foglalkoztattak, jelenleg hármat.

Az Ulpius-Háznak két leányvállalata van, a Háttér Kiadó Kft. 2015-ben 21 milliós árbevétel mellett 2,6 milliós eredmény ért el, míg a Képregény Nagyker Kft. 2014-ben tízmilliós forgalommal és nullszaldó közeli eredménnyel zárt (e cégnek nincs online elérhető tavalyi beszámolója).