Tavaly december közepe óta végelszámolás alatt van a Magyar Posta Befektetési (MPBSZ) Zrt. - derül ki a Magyar Posta brókercégének oldaláról. A végelszámolás egy fizetőképes gazdasági társaság jogutód nélküli megszűnését célozza a hitelezők kielégítésével. Az MPBSZ esetében a hitelezői igénybenyújtási határidő 2020. február 16.

A Napi.hu írta meg, hogy visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a postai brókercég befektetési szolgáltatási és kiegészítő szolgáltatási tevékenységek folytatására jogosító engedélyét. Ezt a postai leánycég kérte a jegybanktól, hiszen úgy döntöttek: még 2019-ben megszüntetik a befektetési üzletágat.

Minderre azért volt szükség, mert az MPBSZ legalább 45 ezer ügyfelének 226 milliárd forintos vagyonát irányították át tavaly október 21-én a kormányközeli magántulajdonban lévő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-hez. Csak az nem került át, aki október 14-ig kitöltötte az elutasító nyilatkozatot. Valamennyi ügyfél- és értékpapírszámla és az ezen található pénz- és pénzügyi eszközöknek a kezelése átkerült a a Vida József elnök-vezérigazgató által vezetett MTB-hez.

A Takarék-csoport és a Magyar Posta közös brókercégének több tízezer ügyfele lehet, akinek tavaly év végén 226 milliárd forintnyi vagyon volt a számláján. Az elmúlt évek során nagyra hízó ingatlanalapok közül a MPBSZ értékesítette a Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék ingatlanalapját, az ügyfélvagyon legnagyobb hányada ilyen befektetési jegyekből állhatott. Azt pedig az Index adta hírül a napokban, hogy Jellinek Dániel cége vette meg a Takarékbanktól a Diófa Alapkezelőt. A vételár nem ismert, az alapkezelő 340 milliárd forint körüli vagyont kezel, ebből 220 milliárdnyi ingatlanalapban van.