Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy ilyen, Mészáros Lőrinchez közeli, Metis elnevezésű magántőkealap szerezte meg az MKB Bank Zrt. 45 százalékos részesedését anélkül, hogy kiderült volna, valójában ki rakott bele pénzt, és kinek a tulajdonába került az állami milliárdokból konszolidált bank. Ugyanezzel a rejtőzködő technikával szerzett meg a Konzum PE Magántőkealap Ausztriában egy korábban a Buda-Cash tulajdonában álló szállodát. Majd a Mészáros Lőrinc és az Opimus Nyrt. egy Status Capital nevű céget szerzett meg, amely a Status MPE Magántőkealapot indítja útjára - írtaz Együtt.

A zárt magántőkealapok lényege, hogy tulajdonosi köre meghatározott, vagyis nem fektetheti be bárki ilyen alapba a pénzét, emellett a befektetők teljesen rejtőzködők maradhatnak a nyilvánosság elől, semmilyen nyilvános adatbázisból nem tudható, kiknek a pénzét is kezelik.

Vagyis a Fidesz e befektetési formával belföldi offshore megoldást hozott létre, eltitkolhatóvá téve a magánvagyonokat. Probléma emellett a mai szabályozással az is, hogy a zárt magántőkealapok kinyomtatott befektetési jegyei név és nyom nélkül cserélhetnek gazdát, így lényegében senki nem tudhatja, valójában kinél vannak a jegyek, és ki a valós tulajdonos - hangzik az indoklás.

Az Együtt éppen ezért módosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a nyílt végű, zárt magántőkealapok szabályozására vonatkozóan. Így kötelezővé tennék, hogy az ilyen alapok befektetési jegyeit csakis dematerializált formában, értékpapírszámla vezetéséhez kötve lehessen előállítani. Így nyomon követhető a befektetési jegyek tranzakciója és valós tulajdonosa azonosítható.

Emellett az Együtt javaslata szerint a befektetési alapkezelőknek névvel, a lakcím, illetve a székhely megjelölésével, beazonosítható formában közzé kellene tennie a befektetési jegyek tulajdonosát abban az esetben, ha valaki megszerezte a kibocsátott befektetési jegyek összesített névértékének legalább 10 százalékát. Ugyancsak hirdetményben kellene közzétenni a befektetési alapkezelőnek azt is, ha valakinek a 10 százalék feletti részesedése 10 százalékra vagy az alá csökken. A közzétételi kötelezettség a már korábban megszerzett 10 százalék feletti részesedésekre is vonatkozna.

Az ellenzéki párt számít minden, az átláthatóság, illetve a korrupció felszámolása iránt elkötelezett párt, illetve országgyűlési képviselő támogatására.

Az Együtt módosító javaslata semmilyen formában nem érinti a lakosság körében is népszerű nyíltvégű, nyílt befektetési alapok szabályozását - olvasható a mai bejelentésben.