Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A héten elkészült a boltláncok legfrissebb - tavalyi bruttó forgalom alapján felállított - toplistája.

A rangsort továbbra is a Tesco vezeti, megelőzve a Coopot és a Spart, a tavalyelőtt még dobogós CBA pedig elveszítette a harmadik helyet - derül ki a Trademagazin összeállításából (pdf).

Az összesített bevétel alapján felállított rangsornál jobb képet ad a boltláncok teljesítményéről az egy boltra jutó bevétel. Ugyanakkor ennél az összevetésnél is figyelembe kell venni, hogy a magyar kézben lévő, franchise-rendszerben működő láncok alapvetően más üzleti koncepció alapján működnek, rengeteg kisebb boltjuk van, így a magyar láncokat külön vettük a külföldiektől.

Mennyi jutott egy boltra?

Az egy boltra jutó árbevétel alapján az elmúlt évekhez hasonlóan az Auchan vezeti a mezőnyt. A 19 hipermarkettel rendelkező boltlánc 350 milliárdra becsült tavalyi bruttó forgalma több mint 18 milliárdos éves bevételt jelent egy üzletre vetítve.

A Tesco egy boltjára átlagosan 3,8 milliárd forintos forgalom jutott, így második lett az Auchan mögött. Őket követi a Lidl, amelynek egy üzlete átlagosan 2,33 milliárd forintot termelt.

Mennyi pénz jut egy boltra átlagosan? ( milliárd forint)
Lánc neve
Egy boltra jutó átlagos bruttó forgalom
Auchan18,42
Tesco3,83
Lidl2,33
Aldi1,41
Penny1,13
Spar1,05
Forrás: Trademagazin, Buksza-kalkuláció

Hogy állnak a magyar láncok?

A magyar láncoknál az egy boltra jutó bevétel alapján a CBA áll az élen, boltonként átlagosan 231 millió forintot bevétellel, majd a Reál következik 178 millióval, a harmadik pedig a Coop 116 millió forinttal.

Mennyi pénz jutott egy boltra átlagosan? (milliárd forint)
Lánc neve
Egy boltra jutó átlagos bruttó forgalom (millió forint)
CBA0,23
Reál0,18
Coop0,12
Forrás: Trademagazin, Buksza-kalkuláció

Megjegyzés a fenti kalkulációk a Trademagazin friss kiskereskedelmi toplistája alapján készült. A Tesco, a Reál, az Aldi és a Penny bruttó forgalmánál a szaklap becslésén alapulnak az adatok. A Reál esetében pedig a boltok számára vonatkozó adat nem a boltlánctól származik.