Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem tekinthető túlzásnak a Bogányi-zongorákért kifizetett 764 millió forint - legalábbis a budapesti hangszerkereskedők véleménye szerint. A Napi.hu által megkérdezett kereskedések egybehangzó állítása szerint egy ilyen méretű, 262 centiméter hosszú hangversenyzongora ára minimum 50 millió forint, speciális igények nélkül. Ezekkel együtt viszont már akár 100 millió forintot is kérhetnek egy hangversenyteremben is "helytálló" darabért.

A piacot uraló Steinway zongorák hazai forgalmazója elzárkózott attól, hogy árakat közöljön, mondván "nem akar belekeveredni ebbe az ügybe". A másik klasszikus márka, a Bösendorfer forgalmazója azonban készségesnek bizonyult. Rák Csaba, a Budapest zongoraszalon tulajdonosa világszenzációként értékeli az új zeneszerszámot. Megítélése szerint a technikában és megjelenésében is formabontó zongora árban és minőségben is versenyképes lehet a nemzetközi piacon. A Bogányi-féle termék szerinte már most befér a négy nagy zongoragyártó óriás, a Steinway, a Bösendorfer, a Schimmel és a Fazioli közé.

Tavaly négy darabot gyártottak

A magyar újdonságból idén tucatnyi készülhet. Tavaly négy darabot gyártottak, ebből kettőt egy budapesti hotel és egy magánember vásárolt meg. Az állami megrendelésre készülő tíz darab hangszer legyártása után a nemzetközi piacon kell bizonyítania a zongorának. Nagy kérdés, hogy a már megismert zongora után, mikor és milyen modellekkel jelentkezik a magyar gyártó Zengafons Kft. A cég eddig 217 millió forint uniós támogatást kapott az Új Széchenyi tervből és 60 milliót a Magyar Nemzeti Banktól.

A hangversenytermi zongorák közül a Steinway számít meghatározónak. A világ koncerttermeinek túlnyomó többségében ennek D-modellje található meg. A Bösendorfer immár a Yamaha kötelékébe tartozik, és egyre jobban tör előre az alig 20 éves múltra visszatekintő olasz Fazioli is. Az elmúlt években a cégek előrukkoltak saját fejlesztésű és a zongorát megújítani szándékozó újdonsággal. A Fazioli M. Liminol modelljét, a Yamaha-Bösendorfer egy Audi típust, a Schimmel pedig egy Luigi Colani által tervezett "lebegő zongorát" mutatott be. Az autóiról ismert Peugeot pedig egy hagyományos gyártóval, a Pleyer céggel együttműködve mutatott be 2012-ben egy, a Bogányi-hangszerhez hasonló design zongorát.