Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábban 2500 hektár körüli vetőmagtermő terület mintegy a felére esett. Tavaly ráadásul gyenge, 3,49 tonna volt a hektáronkénti átlagtermés. Az általában 65 százalék körülire becsült fémzárolható mennyiség 2400 tonna körül várható, ez a mennyiség 12 ezer hektár bevetéséhez elegendő.

A szövetség elnöke szerint a csökkenést részben az okozza, hogy az sörárpacélú termesztésben egyre nagyobb az őszi árpa és az ősszel elvetett tavaszi árpa szerepe. Takács Géza úgy véli: az ellentmondásos árpa-termőterületi adatok alapján az idei vetésterület nehezen becsülhető, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szaporítóterületekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos adatait is figyelembe véve akár vetőmaghiány is előfordulhat - írta a napilap.

A zab termőterülete is meglehetősen kicsi, a vetőmag-szaporításoké pedig ezer hektár körül alakult az elmúlt három évben. Igaz, utóbbié tavaly számottevően, 763 hektárra csökkent. Hektáronkénti 3,11 tonnás átlagterméssel számolva fémzárolt vetőmagból 2400 tonna termés után 1500 tonnányi készlettel számolhatunk, így zabvetőmagból biztosan hiány lesz - tette hozzá a szakember.