Mint ismert, 2016 őszén a megyei napilapok többsége Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került, majd a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozásával minden helyi kiadvány a kormányközeli szervezet tulajdonává vált.

A Népszava úgy tudja, hogy a megyei napilapoknál további központosításra számítanak. Ez a folyamat egyébként már jó ideje tart: az újságoknál már csak a helyi híreket dolgozzák fel önállóan, de a politikai és sport oldalakat már egy központi szerkesztőség látja el anyagokkal.

A Népszava információi szerint már folyik a kormányzati médiabirodalomhoz csak később csatlakozott lapok - például a Győr-Sopron megyei Kisalföld - "KESMÁ-sítása". Ezek a médiumok új, a többi laphoz hasonló arculatot kapnak hamarosan, emiatt más szerkesztőségekből is küldtek át munkatársakat, hogy megtanítsák a tördelő szoftverek, az online szerkesztőségi rendszer használatát.

Mikor indulhat be a fűnyíró?

Ezzel párhuzamosan viszont olyan hírek keringenek a szerkesztőségekben, hogy az önkormányzati választások után, de legkésőbb 2020 elején teljesen megszűnnének a jelenleg működő megyei napilapok, és a helyüket egy központilag szerkesztett újság venné át - értesült a lap.

Ezek minden megyében ugyanazon a néven és arculattal jelennének meg, minimális helyi tartalommal, amit megyénként néhány újságíró állítana elő. Helyben nem lennének vezetők, főszerkesztők sem. Egy ilyen rendszer természetesen jóval olcsóbbá tenné a működést, márpedig a KESMA létrehozásának ez az egyik bevallott célja.

A Népszava megemlíti, hogy amióta Mészáros Lőrinchez, majd az alapítványhoz kerültek ezek az újságok, mindegyik példányszáma meredeken esni kezdett: a Tolnai Népújság 10598-as példányszámról 8263-ra, a Somogyi Hírlap 15034-ről 11529-re, az Új Dunántúli Napló 20618-ról 15852-re, a Fejér Megyei Hírlap 25812-ről 20741-re, a Kisalföld 52503-ról 48797-re csökkent. Több lapvezető is arra hívta fel a figyelmet, hogy az olvasók nem a központilag készített oldalak, hanem a helyi hírek miatt vesznek még megyei lapot, így, ha ebből még kevesebbet kapnak, akkor lemondják az előfizetéseket.

A helyi tévékre is ez vár?

A Népszava úgy tudja, hogy hamarosan erőteljesebb központosítás vár a városi televíziókra is: ezek szintén megszűnhetnek, helyüket megyénként egy-egy televízió venné át, és jelentős létszámleépítést is végrehajtanának.