Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyedüli kivételként Frankfurt kis nyereségben fejezte be a napot, a DAX-30 index 0,11 százalékkal nőtt.

A londoni FTSE-100 mutató 0,06 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,25 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,28 százalékkal, Madridban pedig 0,01 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,31 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,30 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,04 százalékkal csökkent. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe emelkedéssel zárt.

Az ingatlanpiaci, az egészségügyi és a közszolgáltató vállalatok voltak a nap vesztesei, míg a pénzügyi, az autóipari és az energetikai vállalatok a felülteljesítők közé kerültek.

A svájci gyógyszergyártók közül a Novartis árfolyama 2 százalékkal, a Roche-é pedig 0,7 százalékkal esett, míg a zürichi SMI-index 0,41 százalékos mínuszban zárt, miután az európai értéktőzsdék arra készülnek, hogy megszüntessék a svájci vállalatok részvényéivel való kereskedést július 1-jén, ha az Európai Unió és Svájc addig nem tudja megkötni a kétoldalú kapcsolataikat átfogóan szabályozó megállapodást. A tőkepiacok ekvivalenciáját elismerő egyezség hatálya június 30-án jár le. Nagyjából 250 vállalat kerülhet bajba, olyanok, mint például a Nestlé vagy az UBS.

A páneurópai indexek már a negyedik egymást követő napot zárták mínuszban, és jó úton haladnak afelé, hogy veszteségre váltsanak a héten, miután az előző három hétben felfelé húzták az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újraindításához és a nagy jegybankok újabb gazdaságélénkítő intézkedéseihez fűzött remények.

A tőzsdék már reggel csökkenéssel nyitottak, miután Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke kedden lehűtötte a közeli kamatcsökkentéssel kapcsolatos reményeket. A Fed függetlenségét hangsúlyozva Powell óva intett attól, hogy "rövid távú politikai érdekeknek" rendeljék alá a monetáris politikát.

A kockázatvállalási hangulatot azonban javította délután, és rövid időre emelkedtek is az indexek, miután Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a CNBC-nek nyilatkozva kijelentette, az Egyesült Államok és Kína közel áll egy kereskedelmi megállapodás eléréséhez. Mnuchin bízik abban, hogy Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a hét végén Oszakában személyes találkozójukon átlendítik a holtponton a tárgyalásokat.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,16 százalékos, az S&P 500-as index 0,13 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,58 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egyhavi csúcsra emelkedett, miután az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szokásos heti jelentésében arról számolt be, hogy a kereskedelmi olajtartalékok a vártnál jóval nagyobb mértékben, 12,78 millió hordóval a rekordnagyságú export következményeként.

A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,19 százalékos pluszban, 65,69 dolláron, míg az augusztusi szállítású WTI 2,97 százalékos nyereségben, 59,55 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára augusztusi szállításra 0,23 százalékkal 1415,45 dollárra csökkent.

Egy euróért 1,1383 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,15 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!