Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) az egyik legnagyobb támogatója Magyarországon a klímavédelmi programoknak. A jegybank konferenciát szervezett a zöld pénzügyekről, könyvet adott ki a témában, legújabban pedig tőkekövetelmény-kedvezményt ajánlott a bankoknak, ha úgynevezett zöld lakáshiteleket folyósítanak a lakosságnak.

A hitelintézetek a legalább BB energiaminősítésű finanszírozott ingatlanok után 5 százalékos, az AA minősítésűek után pedig 7 százalékos kedvezményt kaphatnak. Ennek az a feltétele, hogy a zöld lakáshiteleik kamatából legalább 0,3 százalékpontos kedvezményt adjanak az ügyfeleiknek. Ez egy 10 milliós, lakáshitel esetében évente 30 ezer forint (havi 2,5 ezer forint) kedvezményt jelent a törlesztőrészletből.

Két banknál már van

Az MNB azzal indokolja a tőkekedvezményt, hogy a jó energetikai minősítésű lakások vásárlói valószínűleg hitelképesebbek. Kevesebb rezsit fizetnek, így könnyebben tudják törleszteni a lakáskölcsönt, ritkábban dől majd be a hitelük. Az AA-s minősítésű lakások valóban a legmodernebbek közé tartoznak, de már a BB-s minősítéshez is komoly elvárásokat kell teljesíteni. A jövőben egyre több ilyen ingatlan lesz, 2021-től új építésű lakást csak minimum BB kategóriás minősítéssel lehet majd átadni.

A Budapest Banknál úgy prognosztizálják, a következő években az új lakás átadások száma továbbra is magas marad, bár enyhén csökkenhet. Mindezeket figyelembe véve a minimum BB besorolással rendelkező, jellemzően új építésű ingatlanok vásárlására kihelyezett jelzáloghitelek a teljes volumen nagyságrendileg 20 százalékát tehetik ki a következő években.

A bankok is tisztában vannak ezzel, és a többségük örül is az MNB-s kezdeményezésnek, igazi zöld jelzáloghitel azonban egyelőre csak kevés szereplőnél van a piacon. Az UniCredit Banknál úgynevezett ökokedvezmény érhető el abban az esetben, ha a felújítási hitellel finanszírozott felújítási, korszerűsítési munkálatokkal az ingatlan legalább CC kategóriájú energetikai besorolást ér el. A kamatkedvezmény ebben az esetben 0,5 százalékpont.

Autóra is van zöld hitel

A Budapest Bank többféle zöld hitelt is kínál. A hitelintézet ECO személyi kölcsöneit energiafogyasztást csökkentő beruházásokhoz lehet igényelni, az ECO korszerűsítési jelzáloghitelből pedig a háztartások energiafogyasztásának csökkentését szolgáló munkálatokat, valamint a megújuló energia felhasználásán alapuló technológiák beépítését (pl. napkollektor, napelem telepítése, hőszigetelés, nyílászáró csere, kazáncsere) lehet finanszírozni. Ezt a hitelt akkor kapja meg az ügyfél, ha a korszerűsítést követően az ingatlan energetikai besorolása eléri a BB kategóriát, vagy a korszerűsítés előtti energetikai besorolás legalább FF, amely a korszerűsítés révén legalább két kategóriát javul.

A Budapest Banknál autóra is van zöld hitel. 2019. május 1-je óta az alacsonyabb környezetterhelésű (hibrid vagy elektromos) gépjárművek vásárlásához biztosít kedvezményes autófinanszírozást a hiteltintézet magánszemélyek és vállalkozások számára egyaránt, a kamatkedvezmény mértéke 1 százalékpont. A kezdeményezés bejött, 2018. január elsejétől a zöld autófinanszírozási program indulásáig a finanszírozott autók mindössze 9 százaléka és a kihelyezett összeg 13,2 százaléka kötődött hibrid vagy elektromos autóhoz. A program indítása eltelt időszakban ez az arány 12,6 és 18,7 százalékra emelkedett. A bank eddig összesen pedig 1,4 milliárd forintnyi összeget helyezett "zöld" autók finanszírozására.

A többségnek túl gyors volt az MNB

A bankok döntő része viszont még dolgozik a termékfejlesztésen. "Míg a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel koncepció bevezetését alapos, szektorral történő egyeztetés előzte meg, addig a Lakossági Zöld Hitel program részletei csak a közelmúltban váltak ismertté. A bank programhoz való csatlakozása a szükséges szabályozási, termék és folyamatfejlesztési előkészületeket követően várható" - nyilatkozta lapunknak az OTP.

Az OTP-hez hasonlóan több bank tervezi, hogy csatlakozik a programhoz. Az MKB-nál az MNB-hez hasonlóan úgy gondolják, az energiahatékony lakások hitelkockázata alacsonyabb, miután alacsonyabb a rezsiköltségük, az ingatlanok értékállóbbak, és az ilyen beruházásokat megvalósító lakástulajdonosok is tudatosabb ügyfélkört képviselnek. "Terveink között szerepel egy, az energiahatékonysághoz köthető kamatkedvezmény bevezetése, valamint további, nem feltétlenül zöld hitelkonstrukciókkal is készülünk" - mondták a Napi.hu-nak.

A Raiffeisennél most elemzik az MNB javaslatait, saját zöld hitelük még nincs, de "maximális nyitottsággal" állnak hozzá a kérdéshez. A Takarékbank is azt nyilatkozta, tervezik a zöld hitelek bevezetését. A CIB-nek tetszik a jegybank kezdeményezése, ugyanakkor a lakások energetikai korszerűsítését szerintük állami támogatásokkal lehetne a leghatékonyabban támogatni.

Ingyen hitel is akad

Erre voltak példák. Több banknál is elérhető a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó MFB-s hitelkonstrukció. "A hitelt magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek igényelhetik, minimum 10 százalékos önerővel, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére. Ezek a hitelek az MFB konstrukció alapján kamatmentesek - hívja fel a figyelmet az egyik forgalmazó, a Gránit Bank.

Aki jogosult erre a kölcsönre, annak persze nem fogja megérni piaci kamatozású zöld hitelt felvenni még kedvezőbb kamatok mellett sem. Nem jutott azonban mindenkinek az ingyen hitelből. Az MFB honlapja szerint azonban az eredetileg 2022. december 31-ig tervezett program közép-magyarországi hitelkerete a kimerült. A többi vidéki régióban azonban még lehet pályázni a kamatmentes kölcsönre is.