Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénzügyi szakember a lakástakarékok állami támogatásának rapid kivezetése kapcsán fogalmazta meg gondolatait.

Minden kormányzatnak joga van eldönteni, hogy mi módon támogatja - ha egyáltalán akarja - a lakáshoz jutást, tehát a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetésével nem látok problémát. A kivitelezés módjával annál inkább - fogalmazott a blogján.

A magyar kormányzat továbbra sem érti meg, hogy a kiszámíthatóság, jogbiztonság, tervezhetőség az egyik legnagyobb érték bármelyik gazdaságban, és ha ezt hetente szembeköpik a "hétfőn benyújtom, kedden megszavazzuk, szerdától érvényes (rosszabb esetben visszamenőlegesen)" módszerekkel, az nem segíti a gazdasági fejlődést.

Ne feledjük, hogy ezzel a támogatási rendszerrel hosszú távra tervezett nem csak számos megtakarító, hanem a lakástakarékok is, amelyek irodákat béreltek évekre, berendezéseket vettek meg, embereket vettek fel, évekre, most mindezt lehet kidobni a kukába.

Gazdaságromboló ereje van ha egy másodperc alatt ezt mind felrúgjuk. Sokkal értelmesebb lett volna mindezt úgy csinálni, hogy mondjuk 2019-től már csak fejenként évi 60 ezer forint támogatás jár, és maximum a befizetések 25 százalékára, és utána 4-5 év alatt kifutott volna az állami támogatási rendszer. Ez a megoldás sem okozott volna jelentős többletköltséget ahhoz képest, mint ami most lesz, de mégis sokkal inkább úgy tűnne, hogy a magyar gazdaságban lehet tervezni, és ha változások vannak, azok is fokozatosak, lehet hozzájuk alkalmazkodni - írta Zsiday Viktor.