A vártnál is jobban száguld a magyar gazdaság

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2018 II. negyedévében 4,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.
Dzindzisz Sztefan, 2018. szeptember 5. szerda, 09:00
Fotó: Pixabay

2018 II. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

 • A GDP volumene 4,8 százalékkal nőtt. Az első becslésben közölt II. negyedévi adathoz viszonyítva a második becslés adata 0,2 százalékponttal nagyobb volumennövekedést mutat. A korábban közölt volumenindex revízióját elsősorban a piaci alapú szolgáltatások vártnál kedvezőbb teljesítménye magyarázza.
Termelési oldal:
 • A mezőgazdaság hozzáadott értéke 3,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az ipar teljesítménye 3,6, ezen belül a feldolgozóiparé 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A gép és gépi berendezés gyártása ágazat kivételével a jelentősebb súlyú feldolgozóipari ágazatok mindegyike bővült. Az építőipar hozzáadott értéke 24 százalékkal emelkedett, ezen belül az ágazatok mindegyikét jelentős növekedés jellemezte. (Újabb országot rántott le a feltörekvő-piaci felfordulás.)
 • A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 4,3 százalékkal nőtt. A legjelentősebb növekedést (7,7 százalék) a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás érte el. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes teljesítménye 6,7 százalékkal bővült. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 5,2, a szállítás, raktározásé 3,8 százalékkal emelkedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt, amit nagyrészt a pénzügyi közvetítési szolgáltatások közvetetten mért díjának (FISIM) javulása okozott, emellett a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások hitel- és betétállománya is egyaránt emelkedett. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke stagnált (+0,1 százalék).
 • A bruttó hazai termék 2018. II. negyedévi, 4,8 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2,3, az ipar 0,8, az építőipar 0,9 százalékponttal járultak hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység, illetve az ingatlanügyletek hozzájárulása (0,8, 0,5, illetve 0,3 százalékpont) volt a legjelentősebb.
Felhasználási oldal:
 • A háztartások tényleges fogyasztása 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,3 százalékkal bővült, ezen belül a legtöbb kiadási csoportban volumennövekedést mértünk. A kiadási csoportok közül a lakberendezés, lakásfelszerelés, a közlekedés, a hírközlés, a szabadidő, kultúra, valamint az egyéb termékek és szolgáltatások esetében a volumen az átlagot meghaladóan emelkedett. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 5,4 kaszázalékl nőtt.
 • A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,2 százalékkal csökkent, a közösségi fogyasztásé 1,9 százalékkal bővült. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 8,9 százalékkal nagyobb lett.
 • A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 4 százalékkal emelkedett.
 • A bruttó állóeszköz-felhalmozás továbbra is jelentősen növekedett, a II. negyedévben 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Mind az építési beruházások volumene, mind a gép- és berendezésberuházásoké nagymértékben, közel azonos ütemben nőtt. A gazdasági ágak többségében a beruházási volumen bővülése volt megfigyelhető. A költségvetési szervek beruházásai továbbra is kiemelkedően emelkedtek.
 • A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 14 százalékkal nőtt.
 • A belföldi felhasználás a II. negyedévben összességében 6 százalékkal emelkedett.
 • A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában folyó áron az egy évvel korábbinál alacsonyabb, 827 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 6,2, az import 7,5 százalékkal emelkedett. Az áruforgalomban a kivitel 5,9, a behozatal 8,4 százalékkal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 7,2 százalékkal, importja 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
 • A bruttó hazai termék 2018. II. negyedévi 4,8 százalékos bővüléséhez a végső fogyasztás 2,8, a bruttó felhalmozás 2,6 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,5 százalékponttal lassította a gazdasági teljesítmény bővülését.

2018 II. negyedévében az előző negyedévhez képest:

 • A szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye 1 százalékkal nőtt. (Az előző negyedévivel történő összehasonlítás mindig a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján történik.)
 • A termelési oldalon a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 2,2, a szolgáltatásoké 0,5, az építőiparé 6,7, az iparé 0,9 százalékkal bővült.
 • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 1,1 százalékkal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,6, a közösségi fogyasztásé 0,1 százalékkal mérséklődött. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3 százalékkal nőtt. A külkereskedelemben az export és az import egyaránt 2,4 százalékkal bővült.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2018.09.07 08:30

@Czirok_a_gasztroblogger: "@tegnaputan: "belekötsz a gépelési hibába"

Nem, Móricka, az nem gépelési hiba hogy "ép hogy", "meg vizsgálom", "jukas", "röhely" meg "hüje"..."

:DDDDDDDD óriási... Ha Ha Ha Ha Ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.09.07 08:29

@tegnaputan: "De bukni fog a spekuláns nagyvezíretek"

Tényleg? Nekem van nagyvezérem? :DDD Mesélj még újakat, azt hittem az neked van, hülye fideszcsicska... bagoly mondja verébnek... :DDD

@nemhiszem: "@terabit: tök igazad van, csak 8,2 % os a gyengülés - felétek ez még a negatív emelkedés kategóriája?"

Sajnos, amikor az én napiszar cimbimnek elborul az agya, akkor elkezd aggresszívoskodni és hülyeségeket beszélni. Troll kolléga (ex-fideszes droid, új nevén: suzywong - liberós új munkaadója kérte, hogy változtasson nevet) nem hazudott, hanem nagyított, ami nagy különbség. Napiszar barátom (terabit) szőrszálat kezdett hasogatni, mint hithű fideszes, nem fogadja soha meg a tanácsom hogy ilyenkor kussoljon, jobban jár. Lefogadom, hogy a linkre se kattintott amit küldtem neki az xe-ről, az pedig motiválólag hatott volna rá, hogy hagyja abba... na mindegy... amúgy fasza, értelmes gyerek, csak kicsit lobbanékony, és nagyon köti néha az ebet (értsd: a hülyeséget) a karóhoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.09.06 22:12

@tegnaputan: "belekötsz a gépelési hibába"

Nem, Móricka, az nem gépelési hiba hogy "ép hogy", "meg vizsgálom", "jukas", "röhely" meg "hüje"... Mindez csak egy harmadik elemiből kibukott tahó (sikertelen) próbálkozása az emberi kommunikációra...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2018.09.06 21:45

@Czirok_a_gasztroblogger: Mivel fogalmad sincs mi is az a GDP, a volumen index vagy láncindex-sor, belekötsz a gépelési hibába...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2018.09.06 21:42

@zana: "A trottyos gatyás csüngőhasúnak ez nem okoz nehézséget, dől a forint, még dolgozni se kell érte."
Ha így írogatsz George-ról, még azt mondják rólad, hogy antiszemita vagy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html