A dinnye miatt áll a bál a Tescónál

Teherautókról dobáltak dinnyét a termelők a budaörsi Tesco épülete elé szerdán, hogy ezzel is tiltakozzanak árpolitikája ellen, feltételezve, hogy a cég túlzottan alacsony akciós árai lenyomják a felvásárlási árakat. A Tesco azonban hangsúlyozta, hogy az akcióban a már korábban felvásárolt túlkészletet értékesíti néhány áruház, és a cégnek nem célja az árak lenyomása.
MTI, 2016. július 27. szerda, 13:03
Fotó: Napi.hu

Az áruházlánc hétfőn kilónkénti 49 forintos dinnyeakciót hirdetett, ami 20-25 forintos felvásárlási árat generál, és ezzel súlyos veszteséget okoz a szezon közepén az ágazatnak - mondta Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek. Kifogásolta, hogy az áruházlánc az öt éve tartó agrárkormányzati fogyasztásélénkítő és kóstoltató akciókban sem vesz részt, és további problémának tartotta, hogy a Tesco "tönkreteszi az exportpiacokat" az interneten is terjedő árcédulával, miszerint bruttó 15 centért árulják a dinnyét Magyarországon.

Az áruházlánc ugyan 79 forintra emelte a magyar dinnye kilónként árát, de a szövetség szerint 100 forintos kilónkénti fogyasztói ár lenne elfogadható. Az elnök azt sem tartotta ésszerűnek, hogy az áruházlánc szavatosság előtti készletkisöpréssel indokolta az alacsony árat.

A Tesco közleményében hangsúlyozta, hogy nem célja az árak lenyomása, a dinnye kilónkénti akciós ára 99 forint, alacsonyabb ár a túlkészlet miatt fordulhat elő egyes áruházakban. Hozzátették, hogy a mostani görögdinnye-kampány célja a választék népszerűsítése, hogy vásárlók megismerjék a jobb beltartalmú fekete héjú magszegény, sárgahúsú és mini görögdinnyéket. Az akcióban szereplő minden görögdinnyét magyar szállító partnerektől szerezett be az áruházlánc.

Az elmúlt években a Tesco szoros kapcsolatot alakított ki a hazai szállító partnerekkel, akikkel előre egyeztetett termeltetési terv alapján dolgozik a vállalat, és a tavalyi évhez hasonlóan külföldön, a Tesco hálózatán belül is felkerül a polcokra a magyar görögdinnye - írták a közleményben.

Tavaly Magyarországon a nyári szezonban értékesített görögdinnye mennyisége importtal együtt 8,5 millió kilogramm volt, ebből 7 millió kilogramm a Magyarországon termesztett. Az idei szezonban közel 9,5 millió kilogramm görögdinnye értékesítését szeretné elérni a vállalat, melyből 8 millió kilogramm hazai dinnye értékesítését tervezi - áll a közleményben. Megjegyezték azt is, az áruházlánc várhatóan ugyancsak 8 millió kilogrammot exportál majd a cseh, szlovák és lengyel piacra, szemben a 2015-ben exportált 6 millió kilogrammal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.07.27 22:17

Remélem botrány okozásért megbüntetik őket. Álljanak bosszút úgy hogy nem termelnek dinnyét. sok a dinnye ez a helyzet, ha drága, kevesebb fogy akkor meg azért üvöltenek, hogy elrohad a termés fele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.07.27 21:20

A dinnyét amit kidobáltak, inkább osztogatták volna szét a járókelők között, az nekem szimpatikusabb lépés lett volna. Persze azt csinálnak vele amit akarnak. Azt javaslom a dinnyéseknek hogy erőszakoskodás helyett találják meg a piacukat a saját termékeikhez.
Én gyümölcsöt mindig csak a piacon vásárolok, mivel a szupermarketbe kamionnal hozzák az ömlesztett gyümölcsöt. Az pedig kőkemény kell hogy legyen, egyébként nem bírná ki az ömlesztett szállítást. Ezért ezek a gyümölcsök annyira "frissek" hogy még teljesen nyersek, sajnos nem fognak sem megérni, sem megpuhulni hiába teszem ki őket a napfényre. Éretlenek, és íztelenek maradnak. Ezért csak a piacról vásárolok gyümölcsöt és mindig azt amelyiknek éppen szezonja van. Azt javaslom tehát a dinnyetermelőknek hogy működjenek együtt és kutassák fel és elégítsék ki azt a keresletet amelyik hajlandó akár többet is fizetni azért hogy az ő érett és mézédes dinnyéjüket fogyassza. Az biztos hogy a piacon a hisztivel semmire se mennek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.07.27 21:07

Ha a vadkapitalizmus mellett döntött a nép akkor a piac törvényei szerint kell élni. A dinnyetermelőnek csak ahhoz van köze hogy ő mennyiért adja a saját dinnyéjét. Ahhoz hogy más mennyiért adja a saját dinnyéjét ahhoz semmi köze nincs. A piacon sem kényszeríthet a szomszéd arra hogy én is drágábban adjam a terméket csak azért mert ő is drágábban adja.
Mindenkinek joga van annyiért adni a saját dinnyéjét amennyiért akarja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ember100, 2016.07.27 20:42

Helló !

Igazuk van a dinnyéseknek , leginkább 300 Ft ért kellene adni a dinnyét
DE akkor a kenyér ( pékek ) legyen 999 Ft. tej (tehéntartók) legyen 666 Ft. , csirke hús ( állattenyésztők) legyen 2.222 Ft ......... tovább is van mondjam még ?
A városi melós meg dögöljön éhen .
Kartell egyeztessünk árakat , nem tilos egy kicsit ?
Erről az 50-es évek jutnak az eszembe
" Ha a paraszt nem szarik a városi nem eszik"
Na többek közt ezért is voltak padláskisöprések beszolgáltatási kötelezettségek !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html