Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amennyiben a minimális kiskereskedelmi árrés a hazai piac prognosztizált csökkenéséhez vezet, a mintegy 400 főt foglalkoztató pécsi gyár és a közel 8000 embernek munkát adó dohányfelvásárlás létjogosultsága is megszűnhet.

Az Országgyűlés keddi ülésén az eredetileg elfogadott 4 százalékról 10 százalékra emelheti a júliusban létrejövő nemzeti dohányboltok garantált profitját. Kedden a tervek szerint zárószavazással döntenek a dohányzással összefüggő törvénymódosításokról is. A parlament az előző héten úgy módosította az eredeti kormánypárti javaslatot, hogy a júliusban megnyitó dohányboltokban fagylaltot és jégkrémet is árulhassanak.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. 2010-ben 1,9 milliárd, 2011-ben 3 milliárd, 2012-ben már 4,2 milliárd forint veszteséget produkált Magyarországon, míg az ipar vesztesége 2010-ben 5,3 milliárd, 2011-ben pedig 8,6 milliárd forint volt a nyilvános cégbírósági adatok alapján - olvasható a dohánygyár közleményében.

A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján a dohányboltokban a dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben engedélyezte, hogy lottót és sorsjegyeket is áruljanak. A jogszabály idén februárban elfogadott újabb módosítása után pedig szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőket és újságot is kínálhatnak a trafikok. A most elfogadásra váró előterjesztés a trafikok garantált kereskedelmi árrésén is emelne, azt ugyanis az eredetileg meghatározott négy százalékról tíz százalékra növelhetik.

A cigaretta árának több mint 80 százaléka adó

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. közleménye kitér arra, hogy a dohánygyár a kezdetektől elfogadta és a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének (DBMSZ) alapító tagjaként szakmai javaslatokkal támogatta a hazai dohány-kiskereskedelmi rendszer fenntartható kialakítását. Számos előremutató változás eredményét nullázhatja le azonban, ha az árrésszabályozás nem veszi figyelembe a nem kívánt következményeket - áll a közleményben.

A DBMSZ megfogalmazta az árréssel kapcsolatos szabályozást érintő javaslatát, ami egy időben képes a kiskereskedők fenntartható megélhetésének biztosítására, a feketepiaci kockázatok kezelésére, és az állami adóbevételek stabilitásának megőrzésére - olvasható a közleményben.

A dokumentumban rögzítik: a cigaretta fogyasztói árának több mint 80 százaléka adó. Ha erre a jelenlegi 3-4 százalék helyett egy lépésben minimum 10 százalékos árrés kerül, az drasztikus áremelkedéshez vezet, amelynek bizonyított következménye a feketepiac növekedése. Az árrésemelkedést az ipar képtelen lesz finanszírozni.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. az iparág legnagyobb beruházója Magyarországon, amely a magyarországi dohány jelentős részét felvásárolva több ezer ember megélhetését biztosítja. Egy ilyen piaci helyzet azonban a vállalatot 2013-2014-re tervezett, mintegy 15 milliárdos hazai beruházásai felfüggesztésére kényszeríti.