Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Aldi biatorbágyi logisztikai központja 53 ezer négyzetméteres területével az ország egyik legnagyobb egylégterű raktára. Ide érkeznek be az élelmiszer és nem-élelmiszer jellegű termékek az áruházlánc valamennyi beszállítójától, illetve innen indulnak naponta áruval a vállalat teherautói az ország 140 Aldi-üzletébe. Ez évente mintegy egymillió raklapnyi áru be- illetve kiszállítását jelenti, ami a raktáron belüli anyagmozgatással együtt évi mintegy négymillió raklapnyi áruforgalmat tesz ki - olvasható a diszkontlánc közleményében.

A raktárban három műszakban mintegy 400 dolgozó biztosítja az áruátvétel, az anyagmozgatás, az összekészítés és a kiszállítás gördülékenységét, egyúttal naponta 220 kamion gépkocsivezetője is itt tartózkodik a ki- és berakodás idejére. Mindez sok kapunyitással, illetve árumozgatással jár, elkerülhetetlen a szálló por képződés, hiszen az áru 80 százaléka hagyományos raklapon érkezik.

A szálló por alapvetően három területen okoz problémát: egyrészt az itt dolgozók közérzetét rontja, illetve belélegezhetik, ami hosszú távon veszélyes lehet az egészségükre, másrészt a raktári gépek, berendezések gyakoribb karbantartást, takarítást igényelhetnek, egyúttal csökkenhet az élettartamuk, harmadrészt az áru és a raktár tisztántartása, takarítása jelentős költséggel járhat.

Az ALDI ezért úgy döntött, hogy logisztikai központjának légterébe 24 porszűrőt szerel fel. A svájci Zehnder Clean Air Solutions által telepített gépek a korábbi pormennyiség 75-80 százalékát megszűrik. A légszűrők alkalmazásának köszönhetően mintegy 30 százalékkal csökkentek a takarítási költségek, de ugyanilyen fontos, hogy a munkatársak már az első napokban visszajelezték, hogy lényegesen tisztább a levegő, jobb a közérzetük.