Alkalmazkodtak a biztosítási ügynökök

Egyre nagyobb arányban értékesítenek nem életbiztosítási termékeket az ügynökök Magyarországon, holott az életbiztosításokon sokkal nagyobb a jutalék. Ennek oka lehet az etikus életbiztosítási szabályozás bevezetése - írja a Portfolio.
Szász Péter, 2018. október 20. szombat, 13:00
Fotó: Shutterstock

2010 óta folyamatosan csökken a biztosításközvetítéssel foglalkozó többes ügynökök és alkuszcégek száma, mintegy ötödével kevesebb ilyen vállalkozás működik - olvasható a portálon.

9 év alatt 42 ezerről 28 ezerre csökkent a biztosításközvetítői szakmában dolgozó természetes személyek száma is.

Ennek közvetlen oka az MNB korábbi jelentése szerint az lehetett, hogy az etikus koncepció esetenként akár 20%-os jutalékcsökkenést is okozott náluk. Ugyanakkor az etikus koncepció nem okozott egyelőre akkora bevétel-visszaesést, mint amekkorát korábban sokan vártak a piacon.

A közvetítők jutalékbevétele 2010-ben szintén komoly csökkenésnek indult, 2013-ban azonban sikerült fordítani ezen a trenden és fokozatos növekedés kezdődött a szektorban. 2017-ig kellett várnia a szektornak arra, hogy megközelítsék a 2010-es, 66,3 milliárd forintos árbevételi szintet, tavaly 66,5 milliárd forintos bevételre tettek szert.

A bevételek egyre nagyobb részét teszik ki a nem-életbiztosítási szerződések (lakás, vagyon, autó, felelősség, stb.), 2011 óta ez a szektor gyakorlatilag megduplázódott, miközben az életági bevételek jelentősen fluktuálnak.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.21 10:58

"Ennek oka lehet az etikus életbiztosítási szabályozás bevezetése - írja a Portfolio. "
---------------
Mi az etikus életbiztosítás? Az, hogy már az adókedvezményt is elvont a qrmány?
Az üzletkötők kénytelenek voltak alkalmazkodni, mivel
1., a népnek esze ágában nincs életbiztosítást kötni
2., ebben az országban a qrmányok ellehetetlenítik a takarékoskodást.
Miért nem köt "életet" a nép?
1., a régi rossz beidegződés miatt: a., rossz ügynökök, akik nem mondták el a biztosítás rosszabbik oldalát b., a biztosítók rossz híre a kifizetések esedékességekor
2., a rohadék magyar politikusok által okozott folyamatos bizonytalanság (adó, kamat, lenyúlás)
3., monetáris komolytalanság :-) Ami adódik az előbbiekből és a felelőtlenségből.
Az tény, hogy jobban jár, ha a teszkóban vesz akciós cuccokat, de ha baj van, vagy nyugger lesz, akkor érzi majd a buktát. És ebből nem tanul a leszármazott sem.
-----------------------
Tehát az ügynök kénytelen volt alkalmazkodni. És esetleg külföldi aranyat "árulni" a hazai biztosítás helyett. A qrva magyar politikus megint kib@szott a néppel és magával, mert kénytelen az ügynök is kintről melót szerezni, meg a pénz is kintre megy.
Eszement qrva magyar politikus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html