Közel félmilliárd forintért eladó a Peridot ásványvizet palackozó pusztazámori üzem. A tulajdonos Peridot-Line Kft. 2018 áprilisa óta felszámolási eljárás alatt áll - most a kijelölt felszámoló Corabil Kft. eladásra hirdette meg a 2,4 hektáros telket és a több mint 1200 négyzetméter nettó alapterületű, két épületből álló ingatlant. A minimálár 473 millió forint - derül ki az Elektronikus Értékesítési Rendszerben közzétett pályázatból.

Ajánlatot szeptember 7. és 22. között lehet tenni az üzemre - a pályázatnak nem része az ásványvíz-kitermelési jog, csak az ingatlanok. A Napi.hu információi szerint az üzem a felszámolási eljárás alatt is működik.

A Peridot ásványvizek több hazai kiskereskedelmi lánc polcain megtalálhatóak, és bioboltokban is kaphatóak. A termék honlapja szerint a lúgos kémhatású, alacsony deutérium tartalmú vizet az Etyeki-dombság délkeleti szélén található Sas-hegy Természetvédelmi Terület környezetében lévő védett vízadó rétegből palackozzák (a víz lelőhelye: Pusztazámor, Peridot K21 kút).

Mi vezetett a fizetésképtelenséghez?

A cég beszámolóiból kiderül, hogy tartósan veszteségesen működött. A nettó árbevétele 2013-tól meghaladta az évi 100 millió forintot (2016-ban 135 milliós, 2017-ben 106 milliós forgalmat bonyolított), az éveket rendre mínusszal zárta (2016-ban 26 milliós, 2017-ben 14,5 milliós veszteséget könyvelt el) - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Tavaly még 14 dolgozót foglalkoztattak, jelenleg csak egyet.

A Peridot-Line Kft.-t 2015-ben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,3 millió forintos bírsággal sújtotta a termék kommunikációjával kapcsolatos jogszabálysértések miatt. Többek között azért, mert a cég - a GVH által vizsgált időszakban - a Peridot ásványvíznek - jogszabályi tilalom ellenére - gyógyhatást tulajdonított, továbbá megtévesztette a fogyasztókat azáltal, hogy nem bizonyított egészséghatást tulajdonított a terméknek.

A cég egyike volt azon vállalkozásoknak, amelyek csoportos magyar szervezés keretében 2016 májusában részt vettek a SIAL China nemzetközi élelmiszeripari kiállításon (a nemzeti kereskedőház mellett a Peridot-Line, az Univer, a Magma Pálinka, a Pécsi Sör, a Szentkirályi ásványvíz mutatta be termékeit Sanghajban).

Peridot-Line-mérlegadatok (millió forint)
20162017
Befektetett eszközök292,2297,2
Forgóeszközök41,356,7
Saját tőke-314,5-329,0
Kötelezettségek633,3668,2
Forrás: E-beszámoló

Az eladásra kínált palackozó üzem földszintes, irodákat és öltözőket is kialakítottak benne. A pince egy részét raktározásra használják. Az épület egyik szárnya "viszonylag tűrhető állapotban van", a cég hozzákezdett a belső átalakításához, de a munkák megakadtak. A másik szárny elhasznált, rossz állagú. Az épület korábban műanyag üzemként működött, ennek nyomai ma is láthatóak (otthagyott gépek, műanyag termékmaradványok) - olvasható az eladásra kiírt pályázatban.

Mészárosék is felszámolásból vásároltak

A Pusztazámortól kevesebb mint harminc kilométerre lévő Bicskén Mészáros Lőrinc is felszámolásból vásárolt három évvel ezelőtt ásványvízgyártót, a Vivien Zrt. kútjait, gépeit, területét és védjegyeit. (A 2013-ban felszámolás alá került Vivien Zrt. egyik tulajdonosa Tolnay Tibor volt, akié volt korábban a Magyar Építő Zrt. is, amely 2015-ben szintén új tulajdonoshoz került - jelenleg WHB-Épkar-érdekeltség.) A Mészáros Lőrinc és családtagjaihoz köthető, 2015-ben alapított Vivienvíz Kft. sikerre vitte a bicskei ásványvizet: a cég 2017-ben már 646 millió forint nettó árbevételt és 264 millió forint adózott eredményt ért el. Az állami MÁV Zrt.-től 2016-ban közel nettó félmilliárdos, idén pedig 1,2 milliárd forintos megrendelést kaptak "védőitalok" szállítására. A kft. saját tőkéje 703 millió forint.

Kétszázmilliárdos piac

Kevés olyan élelmiszer van ma Magyarországon, amelynek az egy főre eső fogyasztása évről-évre olyan nagymértékben növekszik, mint a palackozott természetes ásványvízé - írta a hazai fogyasztásról a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. 1993-ban kezdett a fogyasztás dinamikusan - évente 20-30 százalékkal - növekedni, és 2017-ben elérte az évi 125 litert fejenként. A hazai ásványvízfogyasztás ezzel az értékkel az Európai Unión belül az első négy ország között van.

Literben öt, darabszámot tekintve pedig 6,6 százalékkal nőtt a magyar ásványvízpiac az idei első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest. A piacon április végéig 208,5 milliárd forint értékben adtak el a gyártók ásványvizet. Tavaly ilyenkor ez csak 187,7 milliárd forint volt - derült ki a Nielsen piackutatásából.

A kép forrása: Pixabay.