Európa egyik legnagyobb szakszervezeti szövetsége, az IG Metall 2016-ban egy nonprofit vállalkozást is alapított Magyarországon, amelynek a székhelye éppen Győrött van.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség három éve kezdte képezni érdekvédőit, és nem csak munkajogra: tanultak társadalomelméletet, konfliktus- és stresszkezelést, szervezet- és kampányépítést, kommunikációt. Az Audinál ugyan a szövetségtől független szakszervezet működik, de a német partnerek fortélyai nagyrészt nekik és a kecskeméti Mercedes dolgozóinak szóltak - írta a hetilap.

Az IG Metall odahaza egy éve egy sztrájksorozatban kényszerítette ki az ágazatban a 4,3 százalékos béremelést és a 28 órás munkahetet. De az is érdekük a német dolgozóknak, hogy a magyarok magasabb béreket harcoljanak ki, hiszen ha itt sokkal alacsonyabb a bérköltség, a gyártók sem akarnak Németországban létrehozni új munkahelyeket, a magyarok viszont még nagyobb számban mennek nyugatra, konkurenciát teremtve az ottani munkásoknak.

Szerdán is folytatódik a január 31-e reggel hat óráig, az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egy hetes sztrájk a győri gyárban, mert a keddi tárgyalások sem vezettek megállapodáshoz - közölte közösségi oldalán az érdekképviselet kedden. A tájékoztatás szerint a keddi tárgyalási sorozat késő estig tartott, ahol az Audi új ajánlatot tett: 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emelné a dolgozók bérét, a cafeteria összege pedig 300 ezer forintról 400 ezer forintra nőne. Az érdekképviselet ezt egyelőre nem fogadta el: azt közölték, hogy "fontos döntés előtt állunk, hiszen fel kell térképeznünk a további lehetőségeket, valamint az ezután következő lépéseinket".

Az AHFSZ január 24-e reggel hat és január 31-e reggel hat óra közötti időre hirdetett egyhetes sztrájkot, mert az Audi Hungaria Zrt. és a szakszervezet nem tudott megállapodni az idei évi bérekről a tavaly szeptember óta tartó tárgyalások során.