Az E-recept helyett papír vény - 260 millió darabot vásárolnak

Az OEP 260 millió vény gyártására keres vállalkozót. A piac évek óta kétszereplős, vagy a Szenzor vagy az Állami Nyomda szállít az orvosoknak recepteket.
NAPI, 2012. december 22. szombat, 12:31
Fotó: Napi.hu

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 259,2 millió darab vény előállítására és leszállítására írt ki közbeszerzési eljárást. A nyertes nyomda 215,5 millió általános és 500 ezer szemészeti vény, valamint opcionálisan további 20 százaléknyi, azaz 43,2 millió darab recept legyártására kap megbízást a 2013. március 1-jétől 2014. február 28-ig tartó időszakban - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) megjelent hirdetményből.

A papíralapú recepteket idővel elektronikus vények váltanák fel, ezek bevezetése a Semmelweis és a Széll Kálmán tervekben is szerepelt. A korábbi tervek szerint legkésőbb 2013 végére vezetnék be az e-rendszert.

Az OEP idei, szintén egy évre szóló vénytenderét a Szenzor Számítóközpont Kft. nyerte meg, bruttó 285,3 millió forintos ajánlattal. A cég 216 millió, plusz opcionálisan 20 százaléknyi orvosi vény gyártására kapott megbízást. Tavaly szintén a Szenzor szállított receptet az orvosoknak, a cég 2011 januárjáról tizennégy hónapos időtartamra 249 millió általános és egymillió szemészeti vény gyártására kapott megrendelést, 278,1 millió forintért (az akkori közbeszerzési kiírás szerint az opciós mennyiség 10 százalék volt). A cég ekkor váltotta fel a korábbi beszállító Állami Nyomda Nyrt.-t (ÁNY). A piacon szinte csak e két cég tevékenykedik hosszú évek óta.

Az OEP új közbeszerzésén azok a nyomdák adhatnak be ajánlatot, amelyek fel tudnak mutatni az ajánlati felhívás feladását megelőző három évből összesen nettó 150 millió forint értékű vagy legalább 200 millió darab A4 méretűnek megfelelő, biztonsági védelemmel ellátott nyomdaipari termék értékesítésére vonatkozó referenciát. A pályázóknak emellett megfelelő minőségbiztosítási rendszerrel és havi 20 millió darab termék előállítására alkalmas nyomdagéppel vagy nyomdagépekkel kell rendelkezniük. A nyílt közbeszerzési eljáráson január 8-ig lehet ajánlatot tenni. Az ajánlatok közül a legalacsonyabb ár alapján választanak nyertest.

Az ajánlattevőknek csatolniuk kell 10-10 mintát a biankó és a megszemélyesített vények mindkét fajtájából (általános és szemészeti) a dokumentációban mellékelt mintanyomatoknak megfelelően, továbbá a felhasznált papír alapanyagából is tíz mintát kell csatolni - áll az ajánlati felhívásban.

Két cég a piacon
A Szenzor állította elő 1995-től (1996 és 1998 kivételével) 2005 elejéig a vényeket, a közbenső években pedig az ÁNY a Pénzjegynyomdával közösen. 2005 márciusától 2010 végéig ismét az ÁNY volt a beszállító. A nyomda hét évvel ezelőtt összesen 384 millió darab recept nyomtatására nyert el megbízást, két évre 355,2 millió forint értékben. A 2005-ben bevezetett EU-konform vényekből azonban a vártnál nagyobb mennyiségekben rendeltek az orvosok, ezért 126 millió darabos pótrendelést is kapott a cég, 111,8 millió forintért. A következő szerződése 2007 februárja és 2009 februárja között volt hatályban, ez 509 millió recept gyártására szólt 488,6 millió forintért. Ezt követően 2010 végéig tartó megbízást nyert el az Állami Nyomda, 452 millió vényre, 471,9 millió forintért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2012.12.26 14:37

...visszatérve az alapoktatásra példa szinten:
kb. öt éve olvastam, hogy Norvégiában az óvodában tanítják az alapfokú újraélesztést. Ez az internetről bárkinek letölthető egyszerű és tanulható dolog. Akinek jogosítványa van kötelezően kell tudnia.
Kíváncsi voltam mennyire "kacsa" ez a norvég módszer.
A 6 éves fiamat kb. fél óra alatt meg lehetett tanítani az életjelenségek vizsgálatára (megrázza, carotis pulzust vizsgál, légzést figyel) tudja a mentők hívószámát és hibátlanul kivitelezi a mellkaskompressziókat. Két hétig mindennap eljátszotta a cinci egerén (azon volt egy nagy piros szív kivarrva) és azóta bármikor megkérem hibátlanul csinálja.
Fogat magától mos egy lyukas foga nincs születése óta.
Az iskolában viszont már tanulja a hülyeségeket amit itthon kell kijavítani. Arra kell már most első osztályban tanítani, hogy semmit ne fogadjon el senkitől - főleg ételt, cukorkát, nyalókát - mert a szomszéd iskolában már tanulókat kaptak el drogárusításért, kisebb gyerekeket "etettek meg" vele.
Ezért még felelős sincs!!!
Minimum intézetbe vágni az ilyet!
Kerüljenek a Jezsuiták kezei közé!!!
Helyette ejnye-bejnye...liberális dorgálás.
magyarbálintnál le lehetett köpni a tanárt nem lehetett buktatni.
A nyílt kormányzati drogliberalizáció vezetett ide.
Bajnai pedig egy kendermagossal pózol.
Mikor mindennek és mindennek az alapja az oktatás-nevelés.
Amivel a mondandómat kezdtem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.12.26 14:22

@matuska63:

...az alapoktatás mindennek és mindennek a gazdasági alapja.
Anélkül nincs felsőoktatás, szakképzés, egészséges munkavállaló és semmi.
Ezért tartom a rendszerváltás óta a legnagyobb bűnösnek, - bűnösebbnek mint pl. Biszku Béla vagy Kádár János - magyarbálintot.
Az ő munkássága járult ahhoz, hogy visszafordíthatatlan nagymértékű károk keletkeztek ebben az országban.
Az emberek annyira le vannak minden téren szándékosan butítva, hogy észre sem veszik. Most pl. tapsikolnak semmirevaló diákok szándékos károkozásainak. A diákok verték szét most már romjaiba a magyar felsőoktatást. Garantálom, hogy két év múlva az első hatszázban sem lesz magyar felsőoktatási intézmény.
Az egészségéért azzal tehet ma Magyarországon a legtöbbet kezdetben valaki, ha kidobja a TV-jét. Ezt most a legkomolyabban állítom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matuska63, 2012.12.26 12:19

@USE: Látom eü. téren elég képzett vagy, de én még mindig azt állítom, hogy a dolgok nem csak feketék-vagy fehérek. Sok igazságod van a megelőzést illetően. Ezt nem általános iskolában, fogkefe használatot ovodában kéne tanítani?Ezt valahogy nem találom a Nemzeti alaptantervben. Mennyi pénzbe kerülni különböző médiákon tanitani erre az embereket (IMF ellenes kampánynál mennyivel több pénzt hozott volna?) A középiskolákban sem nagyon tanítják például a gyerek ápolást, pedig 5-10 éven belül várhatóan 80%-uknak lesz gyereke. Ezt most mi ketten emberi módon megtudjuk tárgyalni, erre a problémára miért nem figyel fel a nemzeti kormányunk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.12.26 11:39

@matuska63:

A cukorbetegek 90%-a a II. típusú kategóriába tartozik akik az életmódjuk miatt lettek betegek. 10%-a ismeretlen vírusfertőzés, autoimmun betegség, stb. miatt.
Menjen el egyszer egy óvodába és nézzen körül.
Most megmutatom közöttük a potenciálisan leendő cukor és szívbetegeket.
...és ez senkit sem érdekel!
A XXI. században ma Magyarországon a cukorbetegek 99%-a nem tartja be az elemi előírásokat sem.
Diéta?...még azt sem tudnánk megmondani mi is a lényege!
Oktatásra nem is járnak el, nem hogy számon kérhető lenne.
A vörösvértesthez kötött (HBA1C) tesztekkel kimutatható hónapokra visszamenőleg a terápiás kontroll. Nem is lehet bevezetni a tervezett retorziókat, mert majd mindenki érintve lenne.
A XXI. század közepén a mentőszolgálat, orvosi ügyeletek jelentős kapacitását foglalja le a nem betartott előírások miatti akut rosszullétek a cukorbetegek köréből. Nem H. Nóra ügyeletes orvos miatt halt meg a cukorbeteg. Ő csak "részese" volt a hosszú folyamatnak. Hiperglikémiában sem percek sem órák, de még egy-két nap alatt sem lehet meghalni. Legalább egy hétig elhanyagolta magát a beteg és tablettái helyett alkoholt fogyasztott. Ezt ugye a szenzáció hajhász média nem említi meg.
Micsoda hanyagság kell ahhoz, hogy egy cukorbeteg öt éven belül amputációra kerüljön! Erről sem írnak!
Micsoda kiadás a művesekezelés: 2 milliárd havonta.
A krónikusan dialízáltak 40%-a cukorbeteg. Miközben élsportolók csúcsteljesítményre képesek akár inzulinos cukorbetegség mellett is.
...
Ez megint csak egy kiragadott példa a betegségek közül.
A társadalom annyira beteg, hogy kőkeményen hipochonder lett és a közöny öli meg a többit.
Egy fél fogkefe jut egy évre egy magyarra!
Kezdjük ezzel a statisztikákat!
Beszéljünk arról, hogy kimamákkal vannak teli a rendelők, mert "lázas" a gyerek. A láz 38,5 celsiusnál kezdődik és a lényege, hogy az okos szervezet ezzel védi magát a betolakodóktól (bacik, vírusok).
Nem kell még a gyermekek számára veszélyes májkárosító lázcsillapítót sem adni. Helyette kierőszakolják az antibiotikumokat és csodálkoznak, hogy asztmás lesz a gyerekük. A láztól a gyermek védett lesz, ráadásul magától több folyadékot fog kérni ami a lényeg.
A közhiedelemmel ellentétbe egy két éves gyermeknek legalább egy heti magas láz kell, hogy kiszáradás állapotába kerüljön.
A maradék anyuka jó része a priznic fogalmát ha ismeri is kivitelezni már nem tudja előírásszerűen.
Ennyit a társadalom alap eü.-i ismereteihez.
Persze ők azok aztán akik a legokosabbak "reformokhoz".
Olyan okosak, mint a közgazdasági alapismereteik is: devizaalapú forint hitelekkel lehetett őket átverni.
Persze ilyenkor a bankokban és a politikusokban keresik a bűnösöket, miközben elsősorban ők a hibásak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matuska63, 2012.12.25 17:04

@USE: Hát ez egy igen rossz példára sikeredet. Szegény cukor betegek nem nagyon tehetnek róla, hogy azok lettek. Ellenben nem sok statisztika mutatja ki, hogy a cukor betegség szövödményeibe (tehát amikor tudják, hogy cukros és kezelik) hányan halnak bele. Szerény közelebbi rokonságomba az utóbbi 5 évben csak ketten. Egyébként milyen jó perspektiva, hogy rövid időn belül meghalsz, vagy levágjuk valamelyik testrészed, de akkor is rövid idön belül meghalsz, csak nyersz még 1-2 évet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html