Tízmilliós asszonyhitel: tömegek veszik fel?

Az MNB becslése szerint 2021 végéig 300 ezren igényelhetik a Babaváró hitelt, és összesen mintegy 1500 milliárd forintot folyósíthatnak részükre. Átlagosan 5 millió forint kölcsön felvételével számolnak, a többség személyi hitel vagy lakáshitel helyett ezt fogja felvenni - írta az Azénpénzem.hu.
Domokos László, 2019. április 12. péntek, 08:12
Fotó: Shutterstock

Jelentősen felfuttatja a fogyasztási hitelezést 2022-ig a babaváró hitel, és ennek kiszorító hatása is erős lesz - mondta Fábián Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója tegnap a Portfolio.hu csütörtöki konferenciáján.

Ez azt jelenti, hogy a jogosultak (18-41 év közötti házasok) inkább ezt veszik majd igénybe, nemcsak személyi hitelek helyett, hanem lakáshitelek helyett is. Elég nagy kör számára ez lesz a racionális döntés - erősítette meg portálnak az ügyvezető igazgató.

Július 1-jétől igényelhetik a 10 millió forintos, szabad felhasználású, kamatmentes hitelt 20 éves futamidőre a házasságban élő fiatalok. Ha 5 éven belül megszületik a baba, a hitel kamatmentes marad, további gyermek születésével a hitel egy részét, a harmadik gyermek születésénél pedig a hitel egészét elengedik.

A jegybank - konzervatív módon - arra számít, hogy 2021 végéig a bankok 1500 milliárd forint kölcsönt folyósíthatnak, az állomány pedig - figyelembe véve, hogy közben törlesztés is történik - 1200 milliárd lesz.

Összehasonlításképpen: tavaly 436 milliárd forint új személyi hitelt folyósítottak, a 2017-es 293 milliárd után. A személyi hitelek teljes állománya pedig 627 milliárd forint volt 2018 végén.

Összességében a személyi hitelt felvevők döntő része (kétharmada) átlag alatti, 300 ezer forintnál kevesebb jövedelemmel rendelkezik - mondta az ügyvezető az Azénpénzem.hu-nak. A jelenlegi alacsony kamatok miatt összemosódnak a hitelcélok, sokan lakáshitel mellé vagy helyett is személyi kölcsönt vesznek fel. Tavaly az új lakáshitelek fele 10 millió forint alatt volt, ezért nemcsak a személyi kölcsönöknél, hanem ezen a területen is okozhat kiszorító hatást a Babaváró hitel - tette hozzá az ügyvezető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.04.12 14:54

BRÉKING NYÚZ!
.
Az új adatkezelési törvénynek megfelelően vizsgálja a cégeket az illetékes hatóság, s az egyik pénzügyi tevékenységet végző cégnél Fundamenta listákat találtak az irodában, de minden rendben volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html