Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az akár 10 millió forint összegű, július első naptól elérhető Babaváró támogatás előfeltétele, hogy az igénylők megfeleljenek a banki hitelminősítésnek. Ennek legfontosabb eleme a jövedelemvizsgálat, amikor a bank meghatározza, az igénylő pontosan mekkora összeget kaphat.

A hitelminősítés elsődleges célja az, hogy a bank felmérje, várhatóan teljesíteni tudja-e törlesztési kötelezettségeit a támogatást igénylő házaspár a futamidő teljes ideje alatt. Mivel a Babaváró egy ingatlanfedezet nélkül felvehető támogatott hitelkonstrukció, a bankok elsődlegesen a házastársak igazolható jövedelmét fogják vizsgálni. Nem fogadható el a jövedelem ha még nem telt le a próbaidő, illetve lényegesen szigorúbb feltételekkel hitelezhető a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező igénylő - állapította meg a Bankmonitor.hu.

A mára több százezer ember által választott katás vállalkozói adózási forma esetében - a jelenlegi bankpiaci hitelezési gyakorlat alapján - nem lesz elég három hónapos múltat igazolni: még a legmegengedőbb bankok is jellemzően 12 hónapos vállalkozói múltat várnak el, valamint legtöbbször legalább egy lezárt üzleti évet fel kell mutatni.

Így számolnak a bankok a jövedelemmel

Ingatlanfedezet nélküli hiteleknél a bankok ma jellemzően az igazolt nettó jövedelem 35-40 százalékáig terjedő törlesztőt engedélyeznek a hiteligénylőknek. Így 150 ezer forint nettó jövedelemnél 52-60 ezer forintig terjedhet a havi fizetnivaló.

A Babaváró hitelnél - amennyiben öt éven belül nem születik meg a gyermek - a kamatmentesség megszűnik, így tízmillió forint hitelösszeg és húszéves futamidő esetén 45 ezer forint helyett 74 ezer forintot fizetnek havonta törlesztésként az adósok. A bankok óvatos megközelítése miatt - hacsak egy 12 hetes terhességet nem tudnak igazolni az igénylők - ennek a 74 ezer forintos havi törlesztés teljesíthetőségét fogják vizsgálni az igénylőknél.

Így megközelítően 200-220 ezer forint havi nettó együttes jövedelem igazolására lesz szüksége annak a házaspárnak, amely 10 millió forint Babavárót kíván felvenni.

A legtöbb bank alkalmaz egy minimálisan elvárt jövedelemszintet (várhatóan 100-150 ezer forint között), mely alatt még csökkentett mértékben sem fognak az igénylőknek Babaváró hitelt jóváhagyni. A hitelminősítés a bankok önálló felelőssége. Így természetes helyzet lesz, hogy ugyanaz a házaspár bankonként eltérő maximális összegű Babaváró hitel felvételére kap lehetőséget. Az igénylőktől elvárt minimális életkor vonatkozásában is érdemi eltérések várhatók az egyes bankok hitelminősítésében.

Így készüljön az igénylésre!

A jövedelem mellett a korábban felvett hitelek is befolyásolják az igénylők hitelképességét. Az igénylés beadása előtt racionális felkészülés lehet a meglévő folyószámla-hitelkeret vagy hitelkártya-szerződés lezárása, ha ezeket aktívan nem használja ki vagy nincs feltétlenül szüksége rájuk.

Fontos azt is tudni, hogy a Babaváró támogatás csak egyszer igényelhető: ez azt jelenti, hogy ha ma egy házaspár csak hatmillió forintig hitelképes, és erre ír alá szerződést, akkor két év múlva - pénzügyi hátterének javulásával - a "maradék" négy millió forintot nem fogja tudni megkapni.

A tízmilliós Babaváró teljes pénzügyi előnye - csupán a kamatmentességből adódóan - a legjobb személyi kölcsönökkel összehasonlítva 8,6 millió forint. Ennyivel alacsonyabb a teljes visszafizetendő összeg (egy gyermek születése esetén) - hívta fel a figyelmet a Bankmonitor.hu.