Több százezer forint pénzügyi előnyt jelenthet egy korábbi személyi kölcsön kiváltása

A 13 hazai bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint jelenleg akár 6,45 százalékos kamattal (hárommillió forint hitelösszeg, hatéves futamidő és 350 ezer forint havi jövedelem beállítása esetén) igényelhető személyi kölcsön. Ez lényegesen kedvezőbb, mint akár két éve volt, ezért érdemes lehet megfontolni egy hitelkiváltást. Kiszámoltuk, mikor érheti ez meg?
Bankmonitor.hu, 2020. február 24. hétfő, 08:00
Fotó: Getty Images

A legkedvezőbb személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutató (thm) értéke - ez mutató százalékos formában, az egyszeri díjakkal együtt mutatja meg a hitel éves költségeit - 0,8-1,6 százalékponttal csökkent két év alatt. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint a három legolcsóbb hitel átlagos törlesztőrészlete hárommillió forint hitelösszeg és hatéves futamidő esetén jelenleg 51 446 forint, ez 800 forinttal kedvezőbb, mint két évvel ezelőtt volt.

* három legkedvezőbb ajánlat átlaga (350 ezer forint jövedelemnél)
** három 3 legkedvezőbb ajánlat átlaga (500 ezer forint jövedelemnél)

A teljes visszafizetendő összeg emiatt 87 ezer forinttal lenne kisebb. Ez nem jelentős különbség, ám ahogy nő a hitelösszeg, úgy nőhet a kamatcsökkenés miatti pénzügyi előny. Egy ötmillió forint összegű, hatéves futamidejű hitelre például most 119 ezer forinttal kell kevesebbet visszafizetni annál, mintha két évvel ezelőtt igényelte volna ugyanezt valaki. A pénzügyi előny egy tízmillió forint összegű, nyolcéves futamidejű hitelnél pedig már meghaladja a 730 ezer forintot!

Megjegyzés: három legkedvezőbb ajánlat átlaga (350 ezer forint jövedelemnél)
A teljes visszafizetendő jövedelemnél a havi törlesztők, emellett hitelkiváltásnál az 1 százalékos előtörlesztési díj is.

A kamatcsökkenés vajon van olyan mértékű, hogy amiatt megérje kiváltani egy korábban felvett személyi kölcsönt? Először is azt kell az ügyfélnek eldönteni, hogy a kiváltást követően a törlesztőrészletet vagy a futamidőt szeretné csökkenteni, ugyanis a két megoldás pénzügyi előnye nem azonos. Az előbbi esetben a havi törlesztő azonnal csökken, míg a hátralévő futamidő változatlan marad, emiatt a hitel kamattartalma magasabb lesz.

Ez egy, eredetileg hárommillió forint összegű, két éve felvett személyi kölcsön kiváltásakor azt jelentené, hogy a futamidő lefaragásával összességében 251 ezer forinttal csökkenne a teljes visszafizetés, míg ha a havi törlesztőket minimalizálja, akkor 216 ezer forint a pénzügyi előny.

HOZZÁSZÓLÁSOK