Győzött a magyar milliárdos: megmenekül a gyára (frissítve)

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tanácsa jogerős ítéletet hozott Bige László üzemének bezárása, valamint a kénsavüzem működésének felfüggesztése ügyében. Eszerint a teljes üzem működésének megtiltása vonatkozásában a bíróság megsemmisítette a Jász-Nagykun-Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozatát - számolt be a 24.hu.
Domokos László, 2019. október 24. csütörtök, 15:16
Fotó: Napi.hu

Az indoklás szerint az kétségkívül megállapítható volt, hogy Bige László nagyvállalkozó üzemében voltak üzemzavarok, azonban az, hogy mely körülmény, milyen okból vezetett arra, az üzem nem felelt meg a biztonságos üzemeltetés feltételeinek, valamint az, hogy a felperes milyen kötelezettséget nem teljesített, az nem derült ki a határozatból.

A bíróság szerint a hatóság nem indokolta határozatában, hogy miért kellett a teljes üzem működését betiltani, de az sem derült ki, hogy a biztonságos üzem működéséhez fűződő kötelezettségeit milyen okból nem teljesítették volna Bigéék. A bíróság álláspontja szerint amire az alperes hivatkozott, azt nem hozta összefüggésbe a teljes üzem bezárásával, az indokolási kötelezettségének nem tett eleget, az pedig a perben nem pótolható.

A bíróság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs - írta a portál.

Ugyanakkor a kénsavüzem működésének a felfüggesztése vonatkozásában a bíróság elutasította a keresetet. Az megállapítható volt, hogy amikor a katasztrófavédelem rendellenességet tapasztalt az üzemben, akkor a felperes ügyvezetője is jelen volt, az ő egyetértésével jegyzőkönyvet vettek fel az üzemzavarról és az elhárítás módjáról. Abban a katasztrófavédelem tájékoztatta a felperest, hogy az üzem leállítása szükséges, a működés folytatásához a javításokat el kell végezni, s azok megtörténtét igazolni kell, azt követően pedig az alperesnek át kell vennie a javítási munkálatokat. Bige ügyvezetője a tájékoztatást megértette, s azokkal egyetértett. Fontos tudni, hogy az üzem leállításának a következményei, a bezárás miatti veszteségei ebben az eljárásban nem voltak vizsgálhatók. Az ítélet jogerős.

Augusztus közepén már újraindult a Bige Holding kénsavgyára, miközben az üzemet május végén leállíttató megyei katasztrófavédelem figyeli, nem talál-e újra valamit, amire  hivatkozva újra intézkedhet.

A nagyvállalkozó szolnoki kénsav-, kriolit- és műtrágyatelepén - a nagy múltú Tiszamenti Vegyiművek utódjánál - tavaly novemberben a rendőrség több száz fővel razziát tartott. Ezután idén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság találta az általuk a kezdetek óta rendszeresen ellenőrzött üzem működését túl veszélyesnek.

Így május végén először egy szivárgásra hivatkozva felfüggesztették a kénsavgyár működését, majd a kénsav- és kriolitgyárra adtak ki tiltó határozatot.A hatóság váratlanul szigorú intézkedését, amellyel kiütötte a kénsavgyárat, két bíróság szerint is túlzó, lényegében mondvacsinált volt, ám ettől még újra lecsaphatnak. Bige László júniusban az akciók mögött bizonyos hazai oligarchikus körök abbéli szándékait vélte felfedezni, hogy hatósági segédlettel, ingyen megszerezzék. (Bige László 170 milliárd forint becsült vagyonnal az 5. helyen szerepelt A 100 leggazdagabb 2019 című kiadványban.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2019.10.24 15:49

Én azt gondolom, hogy nem csak Bige László győzött ebben a perben, hanem a jog is , mert a bíróságok nem a kapzsi , alattomos módszereket, a hatóságok részrehajló és jogellenes magatartását fogadta el, hanem a törvények alapján, azok szellemében ítélkezett!Ebbe csak az a szomorú, hogy egy hatóság valamelyik nagy fideszes potentát érdekei miatt képes tekintélyét saját maga sárba tiporni, és nem a a tényleges helyzetet figyelembe véve dönteni emberek százainak sorsáról!Remélem a katasztrófavédelemnél levonják az ügy személyi konzekvenciáit, és az anyagi kárt amit a jogellenes lezárással okoztak nem az állam fizeti meg az adó forintjainkból, hanem az a "jogban még nem elég járatos" vezető aki ezt az ügyet elindíttatta, vagy nem állíttatta le!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.10.24 15:40

Úgy tűnik,hogy e cikk szerzője és én más hírt olvastunk a 24.hu oldalán ! Az alaphír az ,hogy a Bíróság jogerősen
kimondta ítéletében,hogy a Katasztrófavédelem több szempontból is törvénysértően járt a nagyvállalkozó
gyárának bezárásakor ! Voltak már olyan idők ebben az országban, 2010 előtt, amikor a sajtó munkatársai
tették, tehették a dolgukat ! A fenti cím igaz ugyan , de én aktív újságírói időszakomban, biztosan azt tartottam
volna fontosabbnak,hogy egy hatóság, a katasztrófavédelem sok szempontból is törvénysértően záratta be
az adott gyárat ! Az egész Bige ügy, szerintem ékes bizonyítéka annak,hogy ma Magyarország nem jogállam !
Azt ugyanis a fidesznyikek hatalma, 2010 óta szisztematikusan felszámolta ! Mindenki próbálja felfogni,hogy ha
valakinek nincs elég pénze,hogy peresítsen egy hatósági döntést, könnyen hasonló helyzetbe kerülhet ! Szomorú
tény,hogy az éppen az EU-ban sopánkodó Trócsányi "igazságügyi" miniszter regnálása idején, törvénnyel
nehezítették meg igen jelentősen azt,hogy egy egyszerű ember, akinek nincs sok pénze sem, az Bírósági úton
szerezzen érvényt az igazának !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html