Az Országgyűlés elfogadta a Budapesti Corvinus Egyetemet 2019. július 1-jétől fenntartó alapítvány létrehozásáról és a kapcsolódó vagyonátadásról szóló törvényjavaslatot.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerint az intézmény célja, hogy a hallgatók számára nemzetközileg elismert diplomát, versenyképes tudást adjon, és 2030-ra a világ 200, Európa 100 legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme közé kerüljön.

A kormány szerint a magyar gazdaság versenyképessége a gazdaság- és társadalomtudományi felsőoktatás teljesítményének növelésével erősíthető. E cél elérése egy, az állami egyetemeket körülvevő intézményi-működési környezethez képest rugalmasabb, kiszámíthatóbb, tervezhetőbb működési környezet kialakítását igényli - írta közleményében az ITM.

Az egyetem fenntartását az innovációs tárca most elfogadott előterjesztése eredményeként július 1-jétől az újonnan létrejövő Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány veszi át. A fenntartóváltás után a Corvinus alapítványi fenntartású, közhasznú felsőoktatási intézményként működik.

A törvényi rendelkezések szerint az állam a közérdekű vagyonkezelő alapítvány számára bizalmi vagyonkezelésbe adja két stratégiai vállalat, a Mol Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. 10-10 százaléknyi tulajdonrészét. Az egyetem által jelenleg vagyonkezelt állami ingó- és ingatlanvagyon ingyenes vagyonjuttatás keretében kerül a Budapesti Corvinus Egyetem tulajdonába július 1-jétől. A központi épület, a Fővámpalota esetében ez teljes és örökös terhelési és elidegenítési tilalom mellett megy végbe - olvasható a közleményben.

A teljes körű jogi és szervezeti kontinuitás az egyetemisták hallgatói jogviszonyára és a munkavállalók foglalkoztatására is kiterjed. A térítésmentes tanulás lehetőségét a jelenlegivel megegyező nagyságrendben biztosítja majd a Corvinus Ösztöndíjprogram. A változásokkal az intézmény működési szabadsága, az egyetemi autonómia növekszik - vélekedik a minisztérium.