Ötből egy magyarnak nehézséget okoz, hogy otthonát felfűtse télen, és minden negyedik egészségtelen épületben él - derül ki a VELUX Cégcsoport kutatásából.

Az épületek állapota és a bennük élők egészsége között szoros az összefüggés, leggyakrabban a beltéri hőség vagy éppen a túl alacsony hőmérséklet, a sötétség és a levegő nyirkossága okoz problémát.

Mindez számos betegség okozója lehet a krónikus fejfájástól, alvászavaron és a szemgyulladáson át az allergiáig. Magyarországon a rossz egészségügyi állapotúak közül 14 százalék él nyirkos, 15 százalék sötét otthonokban. A felmérés szerint a nyirkos, penészes környezetben 40 százalékkal nagyobb például az asztmás megbetegedések esélye is.

Márpedig a magyar épületek kétharmada 1979 előtt épült, ötből egy 1980-1999 között, és csupán tízből egy a kétezres évek után. Az eredmények tanúsága szerint főként a családi házak állapota aggasztó, melyeket egymást követő generációk sokasága birtokol, és ahol az esztétikai átalakításon felüli korszerűsítés jellemzően elmarad. A külvárosban, elővárosban élő magyarok 65 százaléka, a vidéken élők 96 százaléka él családi házban.

Otthonainkban nem jutunk elegendő természetes fényhez és friss levegőhöz sem.

Ez azért komoly probléma, mert a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél

- mondta Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Az épületek helyiségei között is nagy különbségek lehetnek. A Model Home 2020 kísérleti projekt során mért szén-dioxid-értékek általában magasabbak voltak a kisebb szobákban, amelyeket csak egy oldalról, kézzel működtetett ablakokon át lehetett szellőztetni. Ezek jellemzően a gyerekszobák és a hálóhelyiségek voltak. Egy átlagos otthonban a hálószoba az egyetlen helyiség, amelyben akár 8 órán át megszakítás nélkül tartózkodnak. A hálószobai helyzet súlyosbítja, hogy a természetes szellőztetés a téli hidegben problémát jelenthet.

Ha minden évben az európai otthonok csupán 2 százalékát felújítanák az egészségi szempontok figyelembevételével, 2050-ig a felére csökkenne a nyirkos és egészségtelen otthonban élő európai lakosok száma, ami jelenleg 84 millió fő közös problémája

Ennek a problémának az orvoslására született meg a a VELUX Cégcsoport és a Netatmo együttműködéséből, a VELUX Active, ami egy okos otthonba integrálható megoldás. Ez a beltéri érzékelők mért adatai és az időjárás-előrejelzés alapján az optimális beltéri körülményeket képes beállítani a tetőtéri ablakok, felülvilágítók és árnyékolók összehangolt vezérlésével. A felhasználók egyébként táv- és hangvezérléssel is beavatkozhatnak a rendszer működésébe.

Model Home 2020

A Model Home 2020 projektben a VELUX Cégcsoport egy sor új módszert mutatott be arra, hogy az épületek pozitív energiamérlege miként párosítható a fenntartható, egészséges életmóddal. Miután a projektházak mindegyikébe tesztcsaládok költöztek, műszaki és szociálpszichológiai vizsgálatok vették kezdetüket.

Az eredmények bizonyítékul szolgálnak arra, hogy milyennek kell megtervezni és hogyan kell üzemeltetni az aktívházakat ahhoz, hogy a velük szemben az energiateljesítmény és beltéri klíma terén támasztott magas elvárásoknak megfeleljenek. A projekt 2008-ban kezdődött. Az indulást követő első három évben összesen hat épület - egy többfunkciós egyetemi épület és öt családi ház - került megtervezésre és megépítésre.

Ezek öt országban - és így öt különböző éghajlaton - találhatók és a vonatkozó országos szabványok szerint készültek, a tervezésükben építészek és mérnökök egyaránt közreműködtek. Az eltérő éghajlat elleni különbségek ellenére Model Home házak eredményei több ponton is megegyeznek.

A cikk megjelenését a VELUX Magyarország Kft. támogatta.