Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A időjárási körülmények miatt idén igen gyenge meggy- és cseresznyetermés várható - mondta Apáti Ferenc a rádióban. Az áprilisi virágzás idején aszályos időszak uralkodott, utána pedig hűvös, borús, csapadékos időjárás következett, emiatt intenzív volt a gyümölcshullás.

Már 3-4 héttel ezelőtt látható volt, hogy 30-40 százalékos lesz a terméshozam, ebben még jelentős kárt okozott az elmúlt 2-3 hét csapadékmennyisége. A korai érésű, tehát a június 10-ig érő fajták termése szétrepedt, elrohadt a fán. Közel lehet az idei termésmennyiség a valaha mért legalacsonyabbhoz.

A meggynél a tavalyi nagy termés után most 30 százalékkal várnak kevesebbet. 800-1200 forint fogyasztói árat becsül a szakértő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy egy 8 hétig tartó piacon az időjárás pillanatok alatt fontos befolyásoló tényező lehet.

Így látja a NAK

A tavalyi rekord, 100 ezer tonnánál kevesebb lesz idén a meggytermés, várhatóan 60-70 ezer tonna. Az alacsonyabb termés és a lengyelországi ültetvények tavaszi fagykára miatt nő a kereslet, az árak pedig emelkednek - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből, amelyet az MTI idézett.

A korai magyar meggy a piacokon és az üzletekben jövő héttől lesz kapható.

A terméskiesés legnagyobb mértékben az ország keleti térségét érinti, a meggyfajták közül elsősorban a Kántorjánosit, míg az Újfehértói fürtösnél átlagos termésmennyiség várható. Információik szerint az EU legnagyobb termelője, Lengyelország meggyültetvényeiben 40 százalékos kárt okoztak a tavaszi fagyok, ezért belföldön és külföldön is várhatóan keresleti piaca lesz a magyar meggynek.

Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. Az országban mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés - évjárati hatásoktól függően - 60-90 ezer tonna között ingadozik. A magyarországi éves meggyfogyasztás 15-20 ezer tonnára tehető.

A hazai meggy jelentős része, körülbelül 80 százaléka exportra megy, ebből 20-25 ezer tonna friss meggy, 38-45 ezer tonna meggybefőtt, 4-6 ezer tonna fagyasztott meggy. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás több mint 40 százalékát adja.