Bármilyen átalakítást hajtunk végre a posta intézményén, azt körültekintően kell tennünk, hiszen itt minden lépésnek nagy a társadalmi hatása. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a XXI. század társadalmi elvárásrendszerét térképezzük fel. Ez egyes esetekben jelentheti azt, hogy a megszokás ellen is fel kell lépnünk. A mobil posta például a kezdeti félelmek ellenére népszerű szolgáltatás, de az éjjel-nappal működő csomag­automaták is sikeresek lettek, mert illeszkednek a mai élet ritmusához - nyilatkozta Bártfai-Mager Andrea a Magyar Időknek.

Automatizálnak

A változásokról a miniszter elmondta, hogy új csomaglogisztikai rendszert építenek ki, mivel a rugalmasság és a gyorsaság a legfontosabb, magas fokú automatizáltság és pillanatok alatt átállítható rendszerek szükségesek. A másik vállalásuk a Pakk projekt, amely lehetővé teszi a levelek követhetőségét. Ez jelenleg tesztüzemben működik, a tervek szerint 2020-ban már az ország teljes területén futó szolgáltatássá válik - mondta Bártfai-Mager Andrea.

Közös cég Kínával

A céljuk az is, hogy Magyarország geo­politikai helyzetére és a jó magyar-kínai kapcsolatokra alapozva a Magyar Posta Zrt. a kínai áruk egyik legnagyobb csomaglogisztikai kelet-közép-európai központjává váljon. Első lépésként a negyedik legnagyobb kínai csomaglogisztikai céggel közös vállalatot indított a társaság - közölte a miniszter a lappal.

Felvásárlás is jöhet

A legnagyobb csomagküldő szolgáltatóként a posta gondolkozik versenytárs vállalat felvásárlásán is, de a miniszter szerint jelenleg nem folytatnak tárgyalásokat ez ügyben.