Létszámcsökkentés a Dunaferrnél - megérkeztek a részletek

Mintegy 350 munkavállalót érintő létszámcsökkentést jelentett be az ISD Dunaferr Zrt. a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala felé. A folyamat 2020. december 31-ig zárul le.
K. Kiss Gergely, 2019. október 30. szerda, 12:56
Fotó: Napi.hu

Evgeny Tankhilevich cégvezető tegnap egy dolgozóknak írt drámai hangú levélben figyelmeztetett leépítésekre. Nemrég megérkezett a dunaújvárosi nagyvállalat hivatalos bejelentése is. Eszerint az európai acélipar rendkívül nehéz helyzete, a világgazdaság lassulása, a csökkenő kereslet és késztermék árak, valamint a hatóságok és az uniós szabályozók által előírt kötelező környezetvédelmi beruházások terhei miatt kényszerült a vállalat a létszámcsökkentési intézkedésekre.

Egyebek közt a csökkenő kereslet, ezen belül a csökkenő autóipari megrendelések, a visszaeső építőipari kereslet, valamint a fémfeldolgozó iparban tapasztalható visszaesés miatt az ISD Dunaferr Zrt. számos működés- és termelésracionalizálási intézkedést vezetett már be az elmúlt időszakban is, hogy kezelje az egyre nehezedő körülményeket. Beruházások átütemezésével, a működési költségek visszafogásával, a túlóraszámok csökkentésével, átszervezésekkel és létszámstoppal is megpróbálták áthidalni a nehézségeket, de az elhúzódó iparági válság elkerülhetetlenné tette a szóban forgó létszámcsökkentő intézkedést

A közlemény szerint a létszámcsökkentés nehéz döntés volt a vállalat számára, de a társaság hosszú távú, stabil működtetése érdekében elkerülhetetlenné vált az intézkedés, ahogyan sok más Európában működő acélipari gyárnál is. A Dunaferr reméli, hogy a most tapasztalható piaci körülmények átmenetiek lesznek, és nem tesznek szükségessé további racionalizálási lépéséket.

Több opciót is felkínálnak az érintett dolgozóknak

A társaság minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy segítséget nyújtson és támogassa a létszámcsökkentésben érintett dolgozókat, akik számára több lehetőséget is felkínál. A kollektív szerződésben biztosított szabályok szerint minden érintett munkavállaló számára felajánlanak más munkakört - jelenleg betöltetlen vagy kölcsönzött munkaerő által betöltött pozíciót -, ahol folytathatják a munkát a vállalat kötelékében.

Amennyiben az érintett személy ezt nem fogadja el, végkielégítéssel távozhat a vállalattól, vagy élhet a Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány által biztosított lehetőségekkel. Az 1994-ben létrehozott alapítvány 1 éven át anyagi támogatást és segítséget nyújt a továbblépéshez. Az Acélalapítványhoz átkerülő munkavállalók az első 6 hónapban teljes bérüket kapják kézhez, a második 6 hónapban pedig az összeg a bér 80 százalékára változik. Az egy éves támogatás, adott feltételek teljesülése mellett további 1 évvel hosszabbítható. Az Acélalapítvány azonban nem csupán anyagilag támogatja az elbocsátott munkavállalókat, hanem képzésekkel, tréningekkel, mentorálással, munkaügyi központ által szervezett előadásokkal, jogi tanácsadással is igyekszik segíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.10.31 08:57

Putyin haza, menjetek a ......... oda. ruszki tulajdonos=versenyképtelenség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2019.10.30 16:17

Mert a magyar kormány a törököktől vesz fegyvereket ahelyett, hogy hazai acélból kovácsoltatna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html