Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kertészeti ágazatot több negatív hatás is jellemezte idén, ilyen a szélsőséges időjárás, az akut munkaerőhiány, az időnkénti piaci túlkínálat, valamint a feldolgozói kapacitás időszaki hiányossága - mondta Ledó Ferenc a portál beszámolója szerint.

A zöldséghajtatásban a kiegyensúlyozott ár volt a jellemző idén, habár a meleg április és május miatt a hidegfóliás termesztés 3 héttel korábban jelentkezett, ami átmeneti piaci zavarokat okozott. A paradicsomtermesztés jelentősen nőtt az elmúlt évben, és látványos volt a cherry típusok térhódítása 2018-ban.

A szabadföldi zöldségtermesztésben egészen sokáig úgy tűnt, hogy rekord mennyiségű csemegekukorica lesz, a másodvetéseknél azonban jelentős kelési problémák és kihagyások voltak, így a rekord elmaradt - mondta az elnök.

Az ipari paradicsom ezzel szemben sikernövény lett Magyarországon, és idén sikerült elérni a hektáronkénti 80 tonna feletti átlagtermést. A konzervuborka esetén ugyanakkor a feldolgozóiparban olyan komoly problémák vannak, hogy akár a gyártás jövőjét is veszélybe sodorhatja - fogalmazott Ledó.