Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még mindig kevés helyen kapható falusi csok (családok otthonteremtési kedvezménye), pedig a lehetőség egyre vonzóbbnak tűnik a gyereket nevelő vagy tervező családok számára. A 2486 úgynevezett preferált kistelepülésen építkező vagy ott lakást felújító, bővítők számára jövőre nem zárul le az áfa-visszatérítés lehetősége az év végén, ők 2022 közepéig kaphatják vissza a 27 százalékos áfát számla ellenében maximum 5 millió forintig.

Nincs nagy választék

Aki falusi csokra pályázik, négy bankhoz fordulhat: az OTP-hez, az MKB-hoz, a Budapest Bankhoz és a Takarékbankhoz. Az OTP a piacvezető, július 1-jétől csaknem 3500 ügyfél igényelte náluk a falusi csokot megközelítően 20 milliárd forint értékben. A támogatás átlagos összege 5,5 millió forint volt náluk.

A Takarékbanknál 701 család vette fel a falusi csokot 3,2 milliárd forint értékben. Az MKB-nál a befogadott falusi csok kérelmek száma egyelőre nem jelentős, az átlagos igényelt összeg meghaladja a 8 millió forintot. A banknál a legtöbben használt lakás vásárlására és egyben korszerűsítésére vették igénybe. A Budapest Bank szeptember 1-je óta nyújtja a falusi csokot, hogy pontosan hány ügyfél vette fel, azt nem árulták el, de a többség meglévő ingatlan korszerűsítésére fordítja támogatást, átlagosan 3,4 millió forintot.

Más nagybankok, például a CIB, a K&H és az UniCredit nem kínálja ezt a fajta támogatást, pedig az OTP tapasztalatai szerint sokan hitelt is vesznek fel a falusi csok mellé, amin azért a bankok is keresnek. Az OTP-nél ezer ügyfél igényelte a fix 3 százalékos kamatozású lakáscélú hitelt, fejenként átlagosan 6,9 millió forintot.

18,5 milliós fejlesztés kellene

A falusi csokosok várhatóan nem zsebelik majd ki az államot. Ahhoz ugyanis, hogy egy család a maximális 5 millió forintos áfát vissza tudja igényelni, több mint 18,5 millió forintról kell számlát benyújtania. Az áfát a telek ára után is vissza lehet igényelni elvileg, de ahhoz áfás számla kell az eladótól. Ha magánszemélytől vásárol valaki telket, akkor ilyet nem kap, ráadásul az sem valószínű, hogy a falusi csokos településeken olyan drágák lennének az építési telkek, hogy a vásárlók milliós nagyságrendű áfát kapjanak vissza.

A bankok által közölt adatok alapján is sokkal kevesebbet költenek el a családok ezeken a településeket. A felvett átlagos támogatás 3,2-5,5 millió forint között alakult még a hitelösszeggel együtt sem valószínű, hogy 18,5 milliót elköltenek majd a családok a falusi házak korszerűsítésére vagy bővítésére, ami a legjellemzőbb hitelcél. Leginkább azoknak lesz esélyük ekkora összegű számlát benyújtani, akik építkezni szeretnének a preferált kistelepüléseken.

Aki tudta, kihasználta

Jelenleg az év végéig még minden olyan állampolgár kérheti az adóvisszatérítést, aki új lakást vásárolt vagy építkezett. A megkötés annyi, hogy lakásnál az alapterület nem haladhatja meg a 150, önálló háznál pedig a 300 négyzetmétert. A visszatérítést 2015. január 1-je után kiállított számlák után lehet igényelni, olyan számlát, amely 5 százalékos, kedvezményes áfát tartalmaz, nem lehet benyújtani.

Ahol Takarékbanknál 650-en érdeklődtek eddig az adóvisszatérítés felől, és 300-an igényelték vissza az áfát, átlagosan 4,1 millió forintnyit. A CIB-nél jellemzően a maximálisan igénybe vehető 5 millió forintot igényelték vissza az ügyfelek. Az MKB-nál 600 kérelem volt eddig, és szintén a maximális 5 millió körül van az áfa-visszatérítés átlagos összege. Az UniCrediten keresztül 800 áfa-visszatérítési igényt nyújtottak be átlagosan 4,1 millió forintos összegben.