Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem indít versenyfelügyeleti eljárást a GVH a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány összefonódás bejelentése alapján, miután a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a tranzakciót.

A múlt héten jelentették be, hogy adományként egy alapítványhoz kerül az Opus Press, az Echo TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kiadó. A médiakonglomerátumhoz hiányzott a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása, de egy kormányrendelet nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette.

"A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény lehetőséget biztosít a kormány számára, hogy rendeletével közérdekből nemzetsratégiainak minősítsen egyes vállalati összefonódásokat. A kormány eddig 21 alkalommal hozott ilyen döntést. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt érintő fúzió nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánítása tehát nem egyedi eset, ez a huszonkettedik ilyen természetű döntés. A kormány mai határozatának kiemelt indoka, hogy közérdek fűződik Magyarországon a print és nyomtatott médiakultúra megmentéséhez és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához. Ezt a célt tűzte ki Alapító Okiratában az Alapítvány és külön támogatandó, hogy ezt nem profitszerzési célzattal, hanem nonprofit alapon kívánja megvalósítani" - magyarázta meg a lépést a Kormányzati Tájékoztatási Központ.