Fideszes médiaholding - a GVH semmit nem tesz

Hatáskör hiányában lezárult a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány bejelentésének versenyhatósági vizsgálata - adta hírül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
Szász Péter, 2018. december 6. csütörtök, 15:28
Fotó: Pixabay

Nem indít versenyfelügyeleti eljárást a GVH a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány összefonódás bejelentése alapján, miután a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a tranzakciót.

A múlt héten jelentették be, hogy adományként egy alapítványhoz kerül az Opus Press, az Echo TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kiadó. A médiakonglomerátumhoz hiányzott a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása, de egy kormányrendelet nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette.

"A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény lehetőséget biztosít a kormány számára, hogy rendeletével közérdekből nemzetsratégiainak minősítsen egyes vállalati összefonódásokat. A kormány eddig 21 alkalommal hozott ilyen döntést. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt érintő fúzió nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánítása tehát nem egyedi eset, ez a huszonkettedik ilyen természetű döntés. A kormány mai határozatának kiemelt indoka, hogy közérdek fűződik Magyarországon a print és nyomtatott médiakultúra megmentéséhez és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához. Ezt a célt tűzte ki Alapító Okiratában az Alapítvány és külön támogatandó, hogy ezt nem profitszerzési célzattal, hanem nonprofit alapon kívánja megvalósítani" - magyarázta meg a lépést a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK