Fontos fejlesztés az E.On-nál

A gólyákat az idén is a madarak védelmére kihelyezett fészektartókkal várja az E.On. Korábban összesen 4 199 ilyen eszközt telepítettek, idén tavaszra újabb 144 került fel az oszlopokra az energiacég szolgáltatási területein. Emellett, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban 161 pontos madárvédelmi beavatkozás-sorozat valósult meg, a Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegységében pedig két szakaszban dolgoznak az E.On munkatársai a madarak biztonságáért.
Domokos László, 2019. március 22. péntek, 17:52
Fotó: E.On

Az élővilágot kímélő, fenntartható és biztonságos energiaellátás megvalósításáért dolgozik idén is az E.On Zrt. a nemzeti parkokkal, madárvédelmi szakemberekkel együttműködve. Ők javasolták azt a 144 helyszínt, ahova a cég újabb fészektartókat helyezett el, és amelyeket a vállalat munkatársai folyamatosan karbantartanak, és ha kell, cserélnek.

Az új fészektartókra fonott fészekalap is került - így azok még vonzóbbak jövendő lakóik számára. A beavatkozások során a régi gólyafészektartókat is ellenőrizték és javították.

Ahol az akár évtizedes fészek több mázsásra hízott és veszélyessé vált, oda is új, fonott fészekalap került. A kikelt gólyafiókák védelmének érdekében a repülési irányba eső hálózati elemekre szükség szerint burkolatot tesznek a szolgálató szakemberei, emellett kiülőket szerelnek fel annak érdekében, hogy távol tartsák a madarakat az oszlopok veszélyes részeitől.

Célzott madárvédelmi projekt indult az energiacég és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együttműködésében is, ahol 161 pontos beavatkozás-sorozatot valósítottak meg közösen a gólyák érkezésére készülve.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegységében idén egy pályázat segítségével az E.On munkatársai a síkban elhelyezett kereszttartókat cserélik ki olyan, háromszög elrendezésű tartókra, amelyekre a madarak kevésbé tudnak ráülni vagy beszorulni, így még a nagyobb testű madarak sem tudják a szárnyaikkal zárni az áramkört. A projekt során a gemenci árteret átszelő 3,5 kilométer hosszú vezetékszakaszon 44 oszlopot építenek át a szakemberek. A

Április-májusban a Fertő-Hanság Nemzeti Park kérésére a Szigetköz területén valósul meg gólyavédelmi program, melynek keretében madárbarát megoldások alkalmazásával építenek át a szakemberek oszloptranszformátorokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK