Gyomorforgató állapotok a BKV-nál - kiakadtak a dolgozók

Fotózz! jelszóval beszédes nevű mozgalmat indítottak a BKV dolgozói, mert a sofőröknek megalázó helyeken kell tölteniük a pihenőidejüket. Eldugult vécékagylók, mocskos étkezősarkok és bűz: ez fáj a BKV-soknak - derül ki az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) közleményéből.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 17. péntek, 15:30
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Hiába üti az asztalt a felháborodott szakszervezet, a cégvezetés a füle botját sem mozdítja a visszatérő panaszra: embertelen állapotok uralkodnak a BKV végállomásain kialakított több tucat szolgálati pihenőben, egyebek között a 4-6-os villamost és a 3-as metrót pótló buszok végállomásain is. Eldugult, túlcsordult WC-kagylók, gusztustalan kézmosók, mocskos étkezősarkok, undorító szag, végtelenül lehangoló viszonyok - kezdi felháborodott levelét az érdekvédelem, amely azért hívta életre a Fotózz! mozgalmat, hogy a tűrhetetlen helyzetre irányítsa a figyelmet.

Ez egy igazi alulról induló szerveződés: az elviselhetetlen helyzetbe kényszerített járművezetők indították a Facebookon, hogy bizonyíthassák állításaikat. Az EKSZ - méltányosan - azt is kiemeli, hogy szerencsére még nem minden végállomási pihenőn tapasztalni ilyen minősíthetetlen állapotokat, de egyre több helyről érkezik jelzés - és fénykép is - a vállalhatatlan körülményekről.

A panaszok több problémával kapcsolatban érkeznek: a 4-6-os villamospótló végállomásán, például az Oktogonnál a pótlás idejére telepített mobil WC-t kívülről nem lehet bezárni, ezért a járókelők is használják, gyakran nem kulturált módon. A 3-as metrót pótló járatok ideiglenesen kialakított végállomására telepített konténeres, összesen 10 négyzetméter alapterületű tartózkodóban egy helyiségben volt a vécé, valamint az előterében az étkező is, sőt, a pihenő rész is. Itt tíz hónap "könyörgés" után elérték, hogy legyen egy külön étkezőkonténer.

Az áldatlan állapotok miatt a felelősök elsősorban a sofőröket hibáztatják azt hangoztatva, hogy használják rendeltetésszerűen és kulturáltan az említett helyiségeket, s akkor majd rend lesz. Használnák, ha lehetne, s nem lenne használhatatlan például egy jó ideje eldugult WC vagy mosdó - idézik a közleményben Naszályi Gábor EKSZ-elnököt. Naszályi szerint azt mégsem lehet elvárni a sofőröktől, hogy két forduló közötti pihenés és evés helyett szereljenek, és azon munkálkodjanak, hogy megszüntessék a műszaki okok miatt kialakult undorító körülményeket. "A karbantartásra van megfelelő apparátus, amelyet a cégvezetésnek kellene hatékony eszközökkel kényszeríteni a körülmények rendezésére" - jelentette ki az érdekvédelmi vezető.

Az ügyben kérdéseinkkel megkerestük a BKV-t is, amennyiben megkapjuk, közöljük a társaság álláspontját is.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csakazigazat, 2018.08.17 17:04

A Budapesti Közlekedési Vállalat / BKV. / nem sokáig fog létezni ebben a formában, most már csak főleg a szar járatokat hagyták náluk illetve a különféle pótlások miatt léteznek még ! Egy garázs, a Cinkotai fog talán megmaradni , a Kilián Kispest Méta utca is egy nagy lerohadt járműparkkal rendelkezik már, az oda átvezényelt vezetők és mások meg már nem a jó régi dolgozók, megszüntették azt a normális családias légkört, amitől olyan méltán híres volt és kitűnően működött a BKV. Kilián Üzemegység ! Kiskirályok vannak és ez már az egyes dolgozókból kinevezett "brigádvezetőkön" is meglátszik, megy a szívatás meg a seggnyalás ! Ilyen BKV. nem kell jobb lenne ha minden legalább a VT. Arriva színvonalú lenne, legjobb lenne, ha ezt is átvenné az Arriva !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html