Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tegnap a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Zrt. tevékenységét és mai nappal felügyeleti biztost nevezett ki a brókerházhoz élére - mondta el Windisch László, az MNB alelnöke a témában tartott keddi sajtótájékoztatón.

Erős a gyanú arra, hogy egy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkantunk, a brókerház évek óta meghamisította nyilvántartásait. Az eseménynek nincs szoros összefüggése a svájci frank ármozgásával, több évtizedes, százmilliárdot elérő problémára bukkantunk - emelte ki az alenök. Ugyanakkor a svájci frankkal kapcsolatos problémák nagyságrendben is elérhetik a 10 milliárd forintot. - Az ügy előzményeiről bővebben itt olvashat.

A Buda-Cash tulajdonosaival összefüggésbe hozható négy regionális bankcsoport élére (a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt, a Herceghalom és környékén működő Budai Regionális Bank Zrt., a Kaposvárott dolgozó Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. és a siklósi takarékból létrejött Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt.) is felügyeleti biztosokat rendelt ki az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa, míg a betétkifizetést a mai naptól egymillió forintban maximálta.

"Még nem látunk tisztán az esetleg hiányzó ügyfélpénzek kapcsán, de lépni kellett, hogy a probléma ne eszkalálódjon" - mondta Windisch. A visszaélés-sorozat rendszerszinten nem érinti a magyar pénzügyi rendszer stabilitását, ugyanis együttes mérlegfőösszegük mindössze 0,73 százalékra rúg. Az MNB megteszi az intézkedéseket, hogy az OBA és a BEVA helyt álljon a befektetői kifizetésekért - előbbi egyébként 100, utóbbi pedig 20 ezer euróig adhat kártalanítást.

Az MNB és a nyomozóhatóság vizsgálja az ügy esetleges külföldi szálait, cél, hogy a károk enyhítését lehetővé tévő forrásokat zárolják. Az MNB részletes vallomást tett a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt, többet a nyomozás érdekében még nem lehet mondani.

Miért éppen most lépett az MNB?

Az alelnök nem akart részleteket elárulni arról, hogyan bukkantak éppen most az évtizedes visszaélés-sorozat nyomára. Gyanújuk szerint a brókerháznál észlelt visszaélések a céghez kapcsolódó négy regionális bankban is okozhat problémát. Fennáll az a gyanú, hogy a brókerház által közölt adatszolgáltatás hosszú évek, esetleg évtizedek óta nem a valós helyzetet tükrözi. A felügyelet egyébként öt évente folytat átfogó vizsgálatot a pénzügyi intézményeknél, a Buda-Cashnél pedig idén lett volna esedékes ez. Az MNB új eszközökkel vizsgálódik, azonnali, helyszíni ellenőrzéssel - ez segített feltárni a visszaéléseket.

Erős a gyanú, hogy a cég nem tud elszámolni értékpapírokkal az ügyfelek felé, a velük közölt adatok nem valósak.

Nem látunk közvetlen összefüggést a másfél évtizedes visszaélés-sorozat és az utóbbi hetek svájci frankos problémái között, bár kétségtelen, hogy annak tízmilliárdos nagyságrendje tovább mélyítette a gondokat - vélte Windisch. Az alelnök szerint a brókerháznál 15-20 ezer, a négy kisbank-csoportnál csaknem 120 ezer ügyfél lehet valamilyen formában érintett, de még nincs tiszta kép a probléma méretéről.

A sajtótájékoztatón az MNB alelnökétől megkérdezték, hogy Magyarországon vannak-e a cég vezetői és tulajdonosai, amelyre Windisch nem tudott válaszolni, mondván ez a rendőrségre tartozik. Ugyanakkor a Napi.hu Magyarországon érte el Pintér Zoltánt, az igazgatóság elnökét, aki azonban az üggyel kapcsolatban nem tudott több információt elárulni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!